Hopp til innhold

Listhaug: – Asylmottakene i resten av landet bør lære av Vadsø

Sylvi Listhaug vil at norske asylmottak skal få flere asylsøkere til å reise hjem frivillig. Nå ber hun dem lære av Oscarsgata mottak i Vadsø.

Oscarsgata Mottak

FÅR SKRYT AV LISTHAUG: Oscarsgata mottak i Vadsø bruker samtalemetoden MI - motiverende intervju - når de snakker med asylsøkere om muligheten for retur til hjemlandet. Det har gitt resultater.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Jeg ble veldig imponert over Oscarsgata mottak. De resultatene de har er veldig, veldig gode, sier Innvandrings. og integreringsminister Sylvi Listhaug.

– De jobber utrolig bra med å få asylsøkere til å reise frivillig tilbake til hjemlandet. De jobber med å få dem til å tenke over hvordan livet i Norge vil bli, dersom man velger å være her uten å ha lovlig opphold.

Så langt i år har rundt 1100 asylsøkere returnert til sine hjemland frivillig. Men Listhaug ønsker at flere skal velge denne løsningen.

Vi prøver ikke å si til dem at «du bør dra hjem». Vi forsøker å få dem til å tenke «jeg vil dra hjem».

Per Yngve Christensen

Til neste år setter regjeringen av fem millioner kroner for å styrke veiledningsarbeidet om frivillig retur på norske asylmottak.

Målet er at flere mottak skal jobbe slik som man gjør i Vadsø.

Sylvi Listhaug

VIKTIG TREUKERSPERIODE: – De som får avslag på asylsøknaden sin har tre uker til å tenke over om de ønsker å reise frivillig, forklarer Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. – I den perioden er det veldig viktig at vi jobber for å få ut flere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Les også: Brukte 20 millioner på nytt mottak - så la UDI det ned

Les også: – Investering i asylmottak har blitt risikosport for kommunene

Bruker ikke press

– Vi prøver å bruke god tid på å realitetsorientere asylsøkerne til situasjonen, forteller Per Yngve Christensen, leder ved Oscarsgata mottak.

Per Yngve Christensen

Per Yngve Christensen, leder ved Oscarsgata mottak i Vadsø, understreker at de ikke presser noen til å dra.

Foto: Stian Strøm

– Vi forsøker å få dem til selv å reflektere over sitt eget liv og hva som er best for dem. Hva er hjemlandet? Hva slags muligheter har de der, kontra der de er nå. For mange er det veldig små sjanser for at de kan bli i Norge.

– Er det ikke en risiko at asylsøkerne føler seg presset til å ta denne avgjørelsen?

– Vi prøver ikke å presse dem, og vi vil ikke lure dem til å reise tilbake på falske premisser, sier Christensen.

– Vi prøver å være ærlig og åpne med dem. Beboerne er vanlige, intelligente mennesker. De skjønner det om du prøver å presse dem til noe, sier Christensen.

Trandum utlendingsinternat like ved Gardermoen.

VIL UNNGÅ DETTE: Trandum utlendingsinternat ved Gardermoen blir i hovedsak brukt for å sikre gjennomføring av tvangsreturer. Listhaug og Christensen er enige om at det beste for alle er å unngå tvangsretur av de asylsøkerne som får avslag på sin søknad.

Foto: NRK

Les også: Den nye asylstrømmen

Nødvendig med returer

Listhaug mener det er flere positive effekter av assisterte returer.

– Om flere som ikke har lovlig opphold reiser ut av landet frivillig, så sparer vi mange ressurser, sier hun.

– Og det viktigste av alt: vi slipper å bruke tvangsretur som selvsagt er en belastning for de det gjelder, og er mye dyrere for samfunnet.

Regjeringen foreslår å sette av 110 millioner kroner til returarbeid neste år. 105 millioner kroner settes av til tvangsreturer og 5 millioner for å få flere til å reise hjem frivillig.

En slik satsing er viktig for å ha et rettferdig asylsystem, mener Listhaug.

– De som får avslag må reise ut. Hvis ikke er ikke dette systemet bærekraftig på sikt.