Tre timer senere fikk de sitt livs verste opplevelse i Nepal

Lisa Fosse fra Honningsvåg og Gunhild Dahlshaug fra Trondheim er omsider trygge på hotellet i Katmandu. Men rett på utsiden ligger det folk i ruinene.

Gunhild Dahlshaug og Lisa Fosse
Foto: Privat

Lisa Fosse var på tur med en gruppe på omkring 80 elever fra Seljord folkehøgskole da jordskjelvet rammet Nepal lørdag. Halvparten av elevene var på et foredrag i en stor murbygning i hovedstaden.

– Plutselig ble det mørkt, men vi hadde hørt at strømmen kunne gå innimellom, forteller hun til NRK på en sprakende telefonlinje.

– Så begynte det å riste, og vi hørte ekstremt høye lyder. De lokale skjønte med en gang hva det var og ropte at vi måtte komme oss ut.

Situasjonen i bygget ble kaotisk da alle prøvde å ta seg ut samtidig, men det endte godt for klassen.

– Vi fikk samlet alle på utsiden, og lærene begynte med en gang å telle opp. Vi var ekstremt heldige, for ikke en eneste av oss var skadet.

Ringte hjem straks

Hjemme i Honningsvåg er pappa Tore Fosse glad for at Lisa ringte hjem før saken kom på nyhetene.

– Hun fikk fortalt at hun og de andre var i god behold. Det var en sterk opplevelse å få den telefonen. Man føler seg jo maktesløs når ungen er i et katastrofeområde, sier Fosse til NRK.

I løpet av helgen har han snakket med Lisa flere ganger.

– Etter katastrofeskjelvet som kom lørdag morgen norsk tid har det vært en hel helg med mellom 40 og 50 etterskjelv. Man kan bare forstille seg hvordan det er å være dag og natt i evig redsel for at det skal komme nye skjelv, sier Fosse.

Tryggest utendørs

Elevene er nå samlet på hotellet, der de holder seg ute i hagen eller i lobbyen.

– Vi er utrolig heldige og veldig takknemlig. De ansatte jobber som helter for at vi skal få mat og vann. Vi klarer oss bra og vi har det trygt her, sier Lisa Fosse.

– Vi vet jo at rett utenfor her er det mennesker som ligger i ruinene og folk som har mistet både familien sin, hjemmet sitt og alt de eide. Vi kan bare prise oss lykkelige.

Fly med nødhjelp er prioritert i Nepal, men elevene håper de kan følge planen om å dra hjem onsdag ettermiddag.

Topp og bunn på en uke

Lisa er elev ved musikallinja, som har et stort kulturprosjekt på barnehjem.

– Hun kom ned fra fjellet for en uke siden og fortalte om møtet med ungene på barnehjemmet. Hun hadde hatt sitt livs flotteste opplevelse. Det var dramatisk da hun fikk sitt livs verste opplevelse nå på lørdag, sier Tore Fosse.

Han roser rektor ved folkehøyskolen for å takle situasjonen på an fantastisk måte, og er svært takknemlig for støtte fra venner og kjente i løpet av den vanskelige helgen.