NRK Meny
Normal

Legenden følger dem med blikket hver dag

Ingen var i tvil om hvilken partilegende som skulle henge på veggen når Vadsø Høyre fikk sitt eget kontor – etter 132 år.

Vadsø Høyres kontor

HEDRET HELTEN: Erling Norviks portrett, utført av Steffen Aronsen, ble avduket fredag. Jan Tore Sanner gratulerer Hans-Jacob Bønå med nytt Høyre-kontor.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Hiv dokker i kalosjan, sa vadsøværingen Erling Norvik, og skrev seg inn i sitatbøkene.

– Det var han som gjorde Høyre til et folkeparti. For oss som opplevde Erling Norvik, er han fortsatt den store inspiratoren, sa kommunalminister Jan Tore Sanner. Det var Sanner som fikk æren av å avduke veggmaleriet av Norvik på det nye partikontoret i Vadsø fredag kveld.

Gammelt lokallag

Skjønt nytt – halvferdig er kanskje en bedre betegnelse. Men ordfører Hans-Jacob Bønå benyttet uansett sjansen til å invitere partikolleger på champagne og offisiell åpning, siden så mange av dem var i Vadsø for årsmøte og nominasjonsmøte denne helgen.

– Vi er litt stolte av at vi ble stiftet i samme år som Høyre sentralt, i 1884. Men vi har aldri hatt noe eget kontor. Vi har vært pisket rundt som en skinnfille, sa Bønå.

Partikontoret ligger på kaia, i bygget Bønå selv har kjøpt sammen med sin kone, og der han ellers innreder leiligheter og lokaler til sin håndverksbedrift.

Sanner mente det var klokt å skape et eget samlingssted for Høyre og Unge Høyre.

– Mye av den politiske diskusjonen går på digitale medier, men det kan aldri erstatte det å møtes, sa Sanner i sin gratulasjonstale.

Sitater av Erling Norvik

To av Nordviks mest kjente sitater har også fått plass på veggen.

Parti-nestor

Erling Norvik var født i Vadsø i 1928 som sønn av en stortingsrepresentant, og var redaktør, politiker og til slutt fylkesmann i Østfold.

For Høyre var han både stortingsrepresentant (tre perioder), partileder, generalsekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor. Kåre Willoch omtalte ham som «uoffisiell visestatsminister», og Norvik fikk mye av æren for Høyre-bølgen på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet.

Høyrefolk på kontoret i Vadsø

En rekke av Finnmarks høyrepolitikere var samlet i Vadsø, ettersom årsmøtet og nominasjonsmøtet skjer i byen denne helgen.

Foto: NRK