NRK Meny
Normal

Leder i Finnmark Ap kritiserer den nye avtalen om asylbarn

Leder Ingalill Olsen i Finnmark Ap kritiserer den nye avtalen for asylbarn i Norge. – Nye lover med tilbakevirkende kraft gir ikke forutsigbarhet, mener hun.

Ingalill Olsen, leder i Finnmark Ap

Leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF ble onsdag enige om asylbarna etter lange forhandlinger.

Den innebærer blant annet at barn som har vært mer enn fire år i Norge, men som ble sendt ut mellom juli i fjor og mars i år, får vurdert sakene sine på nytt.

Frykter nytt avslag

– For barna som er sendt ut og omfattet av dette, de får ny behandling, et nytt håp, og kanskje et nytt avslag, sier Olsen.

– Skal man lage lover, og så får de plutselig tilbakevirkende kraft, da har vi et problem i Norge. Det er spesielt i forhold til norsk forvaltning og rettspraksis. Enhver regjering må fatte lover og følge dem, hvis det skal bli forutsigbart og mennesker skal styres på en ordentlig måte, fortsetter hun.

Viser til partiuenighet

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men det er ikke regjeringen enig i. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) mener Ingalill Olsen taler mot sitt eget parti.

– Fordi innvandringspolitisk talsperson Eirik Sivertsen for Ap på Stortinget har sagt at det er viktig at barna får prøvd sin sak på nytt. Det står i strid mot Ingalill Olsen, som tar til ordet for at barna ikke skal få prøvd sin sak på nytt, etter at de er blitt utsendt av regelverket som Ap lagde i sin tid i regjering, sier Kallmyr.