NRK Meny
Normal

Låser hønsehuset godt og ønsker reven velkommen

Med småfuglene trippende på fuglebrettet, en ekornfamilie på verandataket og høner i garasjen, bor Anneli Hansen og familien tett på naturen. Nylig dukket også reven opp på verandaen.

Rødrev

Reven er en populær gjest hos familien som bor i skogkanten. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Jan Ove Gjershaug / NINA

– Jeg har en sønn som er glad i fugler, så vi mater dem utenfor kjøkkenvinduet. Forleden dag så vi revespor under kjøkkenvinduet, forteller Anneli Hansen i Alta.

Familien Hansen

Familien til Anneli Hansen er mer enn normalt glad i sine dyre – og fuglenaboer.

Foto: privat

Familien på fire har bosatt seg i skogen, og de tar godt imot alle fugle- og dyrevennene som kommer på besøk.

– Reven prøvde å ta en pose med brus vi hadde satt ut. Det var iskaldt ute, den var nok veldig sulten. Så vi la ut noen egg for å se om den ville komme tilbake, forteller Anneli Hansen.

Dagen etter var reven tilbake på verandaen igjen.

– Den sto med forlabbene på vinduet og kikket inn på oss. Det var jo bare en glassflate mellom oss, men den virket ikke redd, forteller trebarnsmoren i Alta.

Bekymret for hønene i garasjen

Reven som lusket på verandaen ga sønnen Niklas litt å tenke på. Han har to silkehøner i garasjen. Og de aller fleste barn vet at rev og høner ikke går så godt sammen.

Mikkel rev

Rødreven sitter her rett utenfor verandadøren til Anneli Hansen.

Foto: Anneli Hansen

– Ja, han var veldig bekymret for at reven skulle spise opp hønene, så vi har fått klar beskjed om at garasjedøra må være lukket og låst. Småfuglene og reven er heller ikke gode venner, men det er fint å lære ungene at sånn er naturen.

Ekornungen beit

På verandataket bor det også en ekornfamilie. Da en av ungene en dag ramlet ned, endte det med legebesøk for Anneli.

– Ekornungen kom seg ikke opp igjen, så vi skulle hjelpe den. Men enden på den visa var at da jeg tok tak i ungen, beit den meg i fingeren. Jeg måtte inn på legevakta å få stivkrampesprøyte. Det har vi flirt mye av, ler Anneli Hansen.

Trebarnsmoren forteller at nærkontakten med fugler og dyr betyr mye for hele familien.

– Vi bor i skogen, og da er det fint at ungene får oppleve dyrene på nært hold. Vi har hverken hund eller katt, men nå har vi jo rev.

Jakt på rødrev

Rødreven holder i stor grad til der hvor mennesker bor, og de eldste funn etter norsk rødrev er ca. 9500 år gamle. I motsetning til fjellreven er rødreven svært tilpasningsdyktig. For å holde bestanden nede, er det innført jakt på rødrev. Anneli Hansen sier hun og familien har forståelse for det, og hun kjenner mange som jakter på rev.

– Det synes jeg er greit når det er for å regulere bestanden i forhold til andre arter. Det er jo en mening med denne jakta, sier Anneli Hansen i Alta.