Lån av e-bok er den nye lesetrenden

I sommer er det rekordmange som velger å laste ned e-bøker, for å ha med seg lesestoff på ferie.

E-bok

Stadig flere bøker er tilgjengelig som e-bøker

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

At sommer er lesetid merkes på bibliotekenes utlånsstatistikker. Nå velger stadig flere å heller laste ned e-bøker, enn å ta med seg papirbøker på feiren.

– Det er enkelt. Du har alltid bøkene med deg, og det å slippe å pakke kofferten full av bøker som veier mye, men heller kunne ha det på mobilen eller nettbrettet, det gjør det mye enklere. Da har du hele tida tilgang på en bokbase, sier rådgiver på Finnmark fylkesbibliotek Veronicha Angell Bergli.

Hun er selv en ivrig e-bok leser og anbefaler dette gjerne til andre.

Mads Munkvold og Veronicha Angell Bergli

Mads Munkvold og Veronicha Angell Bergli ved Finnmark fylkesbobliotek forteller om stor interesse for lån av e-bøker i sommer.

Foto: Sidsel Vik

Sommer-kampanje

Finnmark fylkesbibliotek er en av de mange folkebibliotekene i landet som har kampanje på e-bøker. Det har ført til at mange finnmarkinger har lastet ned «bibliotek-appen» på nettbrett eller mobil.

1. juni lanserte Finnmark fylkesbibliotek, i samarbeid med bibliotekene i Finnmark, en e-bokkampanje.

Siden kampanjestart har vi fått 480 nye førstegangslån av e-bøker og totalt har det blitt lånt 1000 e-bøker den siste måneden. Særlig altaværingene har hevet seg på e-bok bølgen med nærmere 200 nye førstegangslån og nesten 500 lånte bøker totalt.

– Jeg har selv en iPhone, og der går du på app-store, søker «eBokBib», og da kommer denne appen opp som er gratis å bruke. Finner man den ikke kan man spørre sitt lokale bibliotek om hjelp, sier Bergli.

eBokBib appen

Slik ser eBokBib-appen ut i app-store, der du laster den ned.

Foto: Skjermdump

Mange typer bøker

I appen kan man søke etter barnebøker, voksenbøker, man kan søke etter sjanger eller etter spesifikke ord.

Hver måned kjøpes det inn bøker til den felles bokbasen. Lånerne kommer fra alle kommuner i fylket.

– Vi har akkurat vært på bokhandelen og kjøpt Roy Jacobsens «De usynlige» i papir til 79 kroner. Det er veldig koselig og hvis strømmen går kan vi fortsette å lese, sier en dame på gata i Vadsø.

Hun har lastet ned en e-bok, men foretrekker likevel papirboka på sengekanten. På ferie har hun også med seg bok, men foreløpig ikke e-bok.

– Men kanskje jeg skal vurdere å prøve e-bok i ferien nå, sier hun.

bøker

De tradisjonelle papirbøkene lånes fortsatt ut, men stadig flere vil ha sommerlektyren på nettbrett eller telefonen.

Foto: Kai Emil Berg / NRK SAPMI

Er kommet for å bli

E-boka er kommet for å bli, mener Veronicha Angell Bergli ved fylkesbibliotketet i Finnmark.

– Man ser at fra forlagenes side blir stadig flere bøker gitt ut i e-bok format.

Den mest lånte e-boka i Finnmark for øyeblikket er «Død manns kiste» av Vigdis Kroken. Også blant barn og unge er krimbøker populære og øverst troner «Rivertongåten» av Jørn Lier Horst.

– At folk vil ha krimbøker om sommeren kan ha noe med at man på sommeren har lyst å sitte og lese litt lettere litteratur, avslutter Bergli.