Lag din egen stygge julegenser!

Julegenseren blir bare mer populær for hvert år som går, og den kan gjerne være så stygg som mulig. Hvorfor ikke lage din egen på årets juleverksted?

Julegensere

BLING BLING: Selvlagde julegensere kan gjerne være så glorete som mulig.

Foto: Henning Kleppa Christensen

Juleverksted på Ungdommens hus

Julegenser-juleverksted på Huset, i Alta.

Foto: Kristian Sønvisen Bye
Julegenser

RESULTATET: Ramona Jeanette Strand Eriksen med sin ferdige julegenser.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

På Ungdommens Hus i Alta sitter et tjuetalls ungdommer med girlandere, julekuler, reinsdyr og limstifter. Målet er å lage årets fineste stygge julegenser.

– Jeg har tenkt til å lage et stort juletre på magen, og så kommer jeg til å dekorere med litt sånne julekuler og litt glitter og stas, sier Ramona Jeanette Strand Eriksen.

– Tror du det kommer til å bli fint?

– Den skal jo ikke være fin, den skal være så juleaktig og stygg som mulig, sier Strand Eriksen.

Julegensertrend

Trenden med såkalte stygge julegensere har tatt av de siste åra. Jo mer ekstravagant og overdådig jo bedre. Genserne skal gjerne både blinke, lyse og spille (jule)musikk. Og trenden er internasjonal, og aviser og motemagasiner verden over skriver om fenomenet.

Nylig skrev Time om voksmuseet Madame Tussauds i London som valgte å kle opp den engelske kongefamilien i stygge julegensere for å sette julestemningen.

Stine leder

Moteansvarlig i KK, Stine Therese Strand, tror folk liker julegensertrenden fordi den spiller på både humor og nostalgi.

Foto: Yvonne Wilhelmsen / All Over Press Norway

Det norske motemagasinet KK har også omtalt trenden, som startet i USA.

– Julegenseren var populær på 80-tallet, og de siste årene har trenden virkelig gjort comeback! Fra 2010 har vi sett flere og flere julegensere dukke opp, og i år har stort sett alle butikker og merker sin variant, sier moteansvarlig i KK, Stine Therese Strand til NRK.

– Lag den selv!

Ann Helen Paulsen

Ann Helen Paulsen på Huset har laget et par julegensere selv også.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

– Mange butikker har jo etterhvert begynt å få et godt utvalg av slike stygge gensere, men vi tenkte, hvorfor ikke invitere til verksted, og lage slike gensere selv, sier Ann Helen Paulsen som jobber på Ungdommens hus, kalt Huset, i Alta.

– Vi har jo alle sett morsomme gamle familiebilder fra USA, der alle familiemedlemmende er kledd i grelle juleaktige gensere, sier Paulsen.

Paulsen har selv laget seg et par gensere til årets sesong. En med innebygde blinkende juletrelys, og en med et hoppende reinsdyr med teksten «Jingle balls».

– Dette er et skikkelig lavterskeltilbud. Det er lett å delta, og man trenger ingen store kunnskaper om verken håndtverk eller mote. Her trenger man bare limstift og god fantasi!

Derfor vil vi ha julegensere

Stine Thereses hjemmelagde julegenser

Stine Therese Strands hjemmelagde julegenser.

Stine Therese Strand i KK tror trenden har tatt sånn av fordi den spiller på humor og nostalgi. I tillegg kan en julegenser være unisex og passer til alle aldre.

– Den perfekte genseren er skikkelig glorete og gjerne med en personlig touch. Plagget er jo veldig sesongbetont og det er litt begrenset hvor mange ganger du får brukt genseren, derfor er det fantastisk hvis du kan ta i bruk en genser du allerede har i skapet og «pimpe» den opp med pynt, lys og sløyfer. På den måten kan vi spare miljøet og heller gjøre noe hyggelig sammen ved å arrangere et lite førjulsverksted, sier Strand.

Lager julegenser selv

YOLO: Humor er et viktig innslag når man lager en stygg julegenser.

Foto: Kristian Sønvisen Bye
View this post on Instagram

Jingle Bells, Jingle my Bells. #julegenser

A post shared by Rune S. Hansen (@runhan90) on