Lærerne mistet kontroll – elevene gikk seg vill i 25 kuldegrader

ALTA (NRK): I 25 minusgrader og mørke, og med primuser som ikke virket, måtte en klasse fra Alta videregående skolen be nødetatene om hjelp.

Klasseturen ble ikke slik den var planlagt for 25 elever og to lærere fra Alta videregående skole i går.
Da kveldsmørket kom, temperaturen sank og de ikke helt visste hvor de var, måtte de påkalle hjelp.

SKREMT AV KLASSETUR: – Jeg var redd og trodde jeg skulle dø der oppe, sier Anna Victoria Jensen. Klassekamerat Mads Aimar Bakkeby er glad turen ble avsluttet.

De 25 elevene var på telttur sammen med to lærere like utenfor Alta da de tirsdag kveld måtte erkjenne at de hadde problemer. Det ble en skremmende opplevelse, forteller Anna Victoria Jensen:

– Elevene begynte å skrike og ble blå i ansiktet fordi vi frøs så mye. Da bestemte lærerne seg for å pakke og gå ned, sier Jensen.

Men dramatikken var ikke over selv om teltleiren ble avsluttet da temperaturen sank mer enn forventet.

– Vi stolte på lærerne, men de hadde ikke så mye kontroll, så vi gikk oss vill. Folk ropte og brølte etter foreldrene sine. De skrek og skalv.

– Trodde jeg skulle dø

Klasseturen ble forberedt, og elevene fikk liste over nødvendig utstyr. Men ingenting ble sjekket før turen starta.

– Vi gjennomgikk i timene hva vi skulle ha med, men det var ikke mange som hadde alt av utstyr. Vi skulle ha med primus, og vi kan jo ikke bruke primusene. Det var noen av gruppene som ikke hadde primus, og noen fungerte ikke, så vi fikk ikke varme i teltene, sier hun.

Ambulanse

To av elevene ble sendt til legevakten etter skoleturen.

Foto: Pål Jensen

– Vi måtte sitte rundt bålet og gå for å holde varmen. Jeg var redd og trodde jeg skulle dø der oppe.


Mads Bakkeby er glad for at turen ble avslutta.

– Hadde vi blitt over natta, hadde alt vært frossent. Vi hadde vært frosne. Vi hadde ikke kommet oss noen vei da. Så jeg mener det var bra av lærerne å ta den beslutningen og dra.

– Godt planlagt

– Slik vi har vurdert det, var turen godt nok planlagt, sier Inger B. Persen, rektor ved Alta videregående skole.

– Det været som kom var ikke det som var varslet; det skulle ikke bli så kaldt. Men turen er planlagt på forhånd og elevene er forberedt. Vi har brukt fem skoletimer på å forberede dem.

Persen erkjenner samtidig at rutinene må skjerpes.

– Vi har arrangert slike turer i veldig mange år, men har aldri hatt denne typen problemstilling. I etterkant må vi se om vi må ha en gjennomgang av hva elevene har med seg, for det viste seg jo at noen ikke hadde med seg primus, som er viktig for å holde varmen, sier rektoren.

– Man forventer jo at elevene har med utstyret de har fått beskjed om å ta med, og at man ikke skal måtte bruke masse tid på å detaljkontrollere hva over 20 elever har i sekken.