Lærer i Hammerfest: – Det lekker vann fra tak og vinduskarmer

For varme rom, vannlekkasjer og vinduer som slipper inn kulingen på vindfulle dager er bare noen av problemene ved en av Finnmarks største skoler.

Bøtter for vannlekkasjer Bøtter for vannlekkasjer

Flere år med forfall på Hammerfest videregående skole har gjort at Arbeidstilsynet nå truer Finnmark fylkeskommune med dagbøter.

Foto: Allan Klo / NRK

Skolebygget til Hammerfest videregående skole er i forfall. Nå trues eieren av bygget, Finnmark fylkeskommune, med dagbøter fra Arbeidstilsynet.

Dårlig luft, til tross for at ventilasjonsanlegget jobber for fullt, er hverdagskost.

– Læringsmiljøet er problematisk. Vi må ofte ut av klasserommene for å jobbe. Luften der inne blir fort dårlig slik at vi får vondt i hodet, sier 19 år gamle Glenn Enochsen som tar studiespesialisering i skolebygget fra år 1989.

Glenn Enochsen

Forholdene ved Hammerfest videregående skole for lærere og elever som Glenn Enochsen (19) er elendige. Skolebygningen er i forfall.

Foto: Allan Klo / NRK

Kritikkverdige forhold

I oktober i fjor gjennomførte Arbeidstilsynet en undersøkelse som bekreftet en rekke kritikkverdige forhold knyttet til inneklima og de psykososiale konsekvensene av dårlig bygningsmasse.

– Det lekker vann fra tak og vinduskarmer. Derfor har vi bøtter stående her hele året for sikkerhets skyld, forklarer hovedverneombud Tom Vidar Olsen.

Olsen har vært med på å kartlegge manglene ved skolen som har utviklet seg over mange år, uten at det er blitt satt av midler til vedlikehold. Det har ikke blitt prioritert.

– Dette handler om prioriteringer som bringes videre til politikerne som behandler dem ut fra et stramt budsjett, sier opplæringssjef Margunn Blix i Finnmark fylkeskommune.

Tom Vidar Olsen, hovedverneombud

Hovedverneombud Tom Vidar Olsen (t.v.) og rektor Daniel Randolph viser frem skolens strategiske lekkasjebøtter.

Foto: Allan Klo

Håper Arbeidstilsynet får fart på saken

I årets budsjett er det satt av drøye ni millioner kroner til fylkeskommunens utdanningsinstitusjoner i Finnmark. Prislappen for å renovere Hammerfest videregående skole til en akseptabel standard er ukjent.

Daniel Randolph

Rektor ved Hammerfest videregående skole, Daniel Randolph, håper Arbeidstilsynets rapport kan utløse fortgang i arbeidet.

Foto: Allan Klo / NRK

– Problemene har vært her i mange år og vi har forsøkt å dokumentere og fremme hvilke behov vi har, sier rektor ved Hammerfest videregående skole, Daniel Randolph.

Han håper Arbeidstilsynets rapport kan utløse fortgang i arbeidet med å pusse opp skolen.

– Nå som Arbeidstilsynet har kommet på banen, forventer vi løsninger som vil gi våre elever et bedre læringsmiljø og våre ansatte et bedre arbeidsmiljø, sier Randolph.

Vannskader i tak

Vannskader i taket, lekkasjer, gjennomtrekk og dårlig luft er ting man opplever ved Hammerfest VGS.

Foto: Allan klo / NRK