NRK Meny
Normal

Lærer frifunnet for vold mot elevene

En lærer i 50-årene er frifunnet for tiltalen om vold og trusler mot seks elever. Fagdommeren ville dømme henne på tre tiltalepunkter.

Rettssak

Forsvarer Vidar Zahl Arntzen (til høyre) vant fram i rettssaken mot en Berlevåg-lærer. Her med aktor Martin Varsi og bistandsadvokat Hilde C. Stærk.

Foto: Knut-Sverre Horn

Den kvinnelige læreren slipper også å betale oppreisning, noe bistandsadvokatene hadde krevd for fem av de seks elevene.

Aktor Martin Varsi krevde 120 dagers ubetinget fengsel for læreren.

Dommerne uenige

Dommen er ikke enstemmig. Fagdommeren, sorenskriver Steinar Langholm, fant det bevist at læreren hadde knipset en av jentene i ansiktet, sparket en gutt, og trukket stolen unna en jente slik at hun falt i gulvet og slo seg.

Dommeravhør av barna sto sentralt i rettssaken, og beskyldningene mot læreren var omfattende. Elevene sa blant annet at de var redde for læreren og gjemte seg på do, og flere foreldrene var sterkt kritiske.

Læreren selv mente hun hadde hatt en vanskelig klasse, og beskrev anklagene som rene røverhistorier.

Kvinnens kolleger og rektor ved skolen var derimot nokså samstemte om at hun var en pålitelig lærer. Bare en tidligere assistent hadde observert en enkelthendelse som kunne tyde på at hun ikke styrte temperamentet sitt.

I dommen er det brukt 15 sider på en grundig gjennomgang av de ulike vitnene. Forsvarer Vidar Zahl Arntzen påpekte det han mente var motsigelser i vitneutsagn da han avsluttet saken, og retten har sluttet seg til flere av disse innvendingene.

Somlet med avhør

Retten peker også på at etterforskningen av saken var for treg. En av guttene ble avhørt først 17 uker etter at saken ble anmeldt, selv om fristen for avhør er bare to uker.

«Den lange tiden som har gått før barna ble avhørt, medfører at det ikke kan utelukkes at barna har snakket sammen og forklarer det de tror har skjedd, men uten at det er tilfelle», heter det i dommen.

Det er nærmeste et ekko av det forsvareren sa i sin prosedyre.