Hopp til innhold

Kystpartiet – fra braksuksess til et parti i fritt fall

Etter å ha vært på topp i Norge, er Kystpartiet i fritt fall. Tiden som nasjonalt parti er over og flere profiler trekker seg.

Steinar Bastesen

2001: Listetoppene i Nordland feirer brakvalget for Kystpartiet som gir stortingsplass for Steinar Bastesen (t.h). Her med andrekandidat Karl Anton Swensen og tredjekandidat Solveig Gjendem Helland.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

I 2001 var Kystpartiet på topp i Norge. Steinar Bastesen satt på Stortinget, og oppslutningen var stor.

Rut Olsen

BYTTER PARTI: Kystparti-politiker Rut Olsen fra Alta føler hun stagnerer i partiet, og tar derfor overgang til Fremskrittspartiet.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Siden har partiet falt kraftig tilbake og nå forlater profilene partiet en etter en.

– Jeg føler jeg dør politisk. Jeg stagnerer i Kystpartiet og blir stående på stedet hvil. Som politiker vil du alltid noe, og jeg vil noe mer enn i dag, sier Rut Olsen, som nå går over til Fremskrittspartiet.

Også lederen av Kystpartiet, Bengt Stabrun Johansen trekker seg.

Orker ikke mer

I kommunevalget i fjor klarte ikke partiet å stille valglister i alle landets fylker.

Kystpartiet har alltid hatt en sterk bastion i Nord-Norge – også i Finnmark. I kommunevalget i fjor stilte partiet til valg i kun to kommuner i fylket: Alta og Vardø.

Dermed går Rut Olsen over til Fremskrittspartiet. Hun orker ikke mer.

– Jeg har vært med å bygge opp partiet én gang. Jeg ser at Kystpartiet er så langt nede nå at det må bygges opp på nytt. Jeg føler det er en jobb jeg ikke makter én gang til, sier Olsen og legger til:

– Jeg har heller ikke tro på at vi skal greie det.

Innkaller til ekstraordinært møte

Like etter det ble kjent at Olsen bytter parti, trekker også Bengt Stabrun Johansen fra Alta seg som partileder for Kystpartiet.

Bengt Stabrun Johansen

Bengt Stabrun Johansen fra Alta trekker seg som partileder for Kystpartiet. Nå blir det innkalt til et ekstraordinært landsmøte i oktober for å velge en ny partileder.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Johansen har ledet Kystpartiet siden 2012, men tror tiden som nasjonalt parti er over. Ved stortingsvalget i 2013 fikk partiet 3311 stemmer og en oppslutning på kun 0,1 prosent.

– Lokalt vil vi bestå i noen år til, men som landsdekkende parti er det et stort løft som må til, mener Stabrun Johansen, som nå skal bruke krefter på lokal og regional politikk.

Kystpartiet innkaller til ekstraordinært landsmøte i oktober for å velge en ny partileder.

Braksuksess

En gang var Kystpartiet et parti å regne med nasjonalt. For 15 år siden var partiet representert på Stortinget med hvalfanger og kystfisker Steinar Bastesen.

– Mange partier prøver å etablere seg ved hvert valg. Kystpartiet klarte det. De ble valgt inn på Stortinget, de ble gjenvalgt, de kom inn i mange kommunestyrer, og fikk til og med en del ordførere, sier forsker Tord Willumsen ved Østlandsforskning.

I utgangspunktet var historien om Kystpartiet en suksesshistorie.

Men Kystpartiet har ikke klart å bygge en god nok organisasjon, mener forskeren. Mangelen på politiske saker som fenger velgerne har vært et problem.

– Vi bør også merke oss begrunnelsen fra Alta. Når en tillitsvalgt sier at de ikke lenger har tro på partiet, så er det et alvorlig tegn for ethvert parti.