NRK Meny
Normal

Kystfort i Finnmark blir kulturminner

58 kystfort i Finnmark blir nå kulturminner. Men Finnmark fylkeskommune ber om hjelp til å kartlegge flere detaljer rundt kystfortene fra 2. verdenskrig.

Kystfort på Ekkerøy

Kystfortet på Ekkerøy er ett av 58 i Finnmark som nå blir kulturminner.

Foto: Kari Bjørkli Thomassen

Finnmark er først i landet med å få fylkets 58 kystfort registrert som kulturminner.

De tyske kystfortene hadde en sentral rolle under okkupasjonen av Norge. Ikke bare gjennom konkrete krigshandlinger, men i mange tilfeller fikk sivilsamfunnene rundt kystfortene mangedoblet befolkningen i små bygder.

– Kystfortene har også spilt en rolle etter krigen, gjerne som lekeplasser for barn. Slik har kystfortene også blitt en viktig del av lokal etterkrigshistorie, forteller Jan Ingolf Kleppe, som er arkeolog og jobber i Finnmark fylkeskommune.

Kystfortene ligger langs hele Finnmarkskysten, for eksempel på Kjelmøy i Sør-Varanger, Kiberg i Vardø, Melkøya i Hammerfest og på Isnestoften i Alta.

Vil sikre krigsminnene

70 år etter krigens slutt har de fleste krigsminner ikke noe formelt vern.

– Det er viktig for framtiden å sikre at minnene om krigen, selv om de kan være vonde, ikke forsvinner helt. Derfor har registrering og synliggjøring av krigsminnene blitt en del av Riksantikvarens satsing på krigsminner i 2015, sier Kleppe.

Nå har alle de 58 tyske kystfortene i Finnmark blitt lagt inn i kulturminnebasen Askeladden, og kan også finnes i Kulturminnesøk.

Kystfort i Bøkfjord

Kystfortet i Bøkfjord.

Foto: Jan Ingolf Kleppe / Finnmark Fylkeskommune

Ber om publikums hjelp

Avgrensingen av fortene slik de er registrert i dag er ikke endelig. For å kunne få en god avgrensing av hvert enkelt kystfort er det viktig å få registrert enkeltminner som løpegraver, kanonstillinger, bunkere og så videre.

– Kjenner du til enkeltminner rundt de enkelte fortene, så ta gjerne kontakt med oss, sier Kleppe

Han forklarer at da kan fylkeskommunen veilede og bistå med å legge opplysningene inn i kulturminnebasen.