Kuttet i elevhyblene – aner ikke hva prisen blir

Fylkestinget i Finnmark vedtok å kutte tilskuddet til elevhybler for videregående-elever uten å vite hvor stor prisøkningen blir.

Komsahøyden studentby

DYRERE: Hybellivet blir enda dyrere for elever i Finnmark, etter to kutt på et halvt år. Bildet er fra studentbyen på Komsa i Alta, der fylkeskommunen tidligere har sagt opp leien av 60 hybler.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Fylkestinget kuttet støtte til elevhybler med 800.000 kroner, men de hadde ikke gjort regnestykket på forhånd. Nå er det opp til administrasjonen i fylkeskommunen å finne ut hvordan kuttet rammer elevene.

Totalt skal Finnmark fylkeskommune spare 3.2 millioner kroner over 4 år.

Johnny Ingebrigtsen

Johnny Ingebrigtsen (SV) forsvarer hybel-kuttet.

Foto: Erik Lieungh

Leder av hovedutvalg for utdanning, Johnny Ingebrigtsen (SV), forsvarer likevel vedtaket.

– Det stemmer at vi øker betalingen for andre gang nå. Vi gjorde et vedtak i fylkestinget i desember hvor det ble ca. 900 kroner i måneden i økning på elevene. Men hvor mye det vil utgjøre, det vet vi ikke enda.

Vil ikke gi en grense

– Hva mener du bør være det maksimale?

– Det må i hvert fall ikke bli så høyt at vi mister elever som ikke ser seg råd til å ta en videregående utdanning, som er absolutt nødvendig for ungdommen i framtida.

– Men noe beløp vil du ikke ut med?

– Det ser jeg ikke for meg nå. Det må man nesten diskutere med elvene, hva som kan være det kritiske smertepunktet.

– Forhørte dere dere med elevorganisasjoner før dere gjorde vedtaket?

– Nei, det gjorde vi ikke.

Alvorlig

Maiya Syrstad

Maiya Syrstad i Elevorganisasjonen mener kuttet er alvorlig.

Foto: Pressefoto

Nestleder i Elevorganisasjonen i Finnmark, Maiya Syrstad, mener enda dyrere elevhybler for videregående elever er svært alvorlig.

– Jeg er borteboer og vil gjerne bruke pengene på noe annet enn kun leie, og ikke være altfor avhengig av lån, så vil jeg gjerne at man ikke skal kutte så ekstremt mye i elevhybler. Det går mye ut over levesettet på videregående. Det skal ikke være en altfor tung opplevelse heller å flytte hjemmefra hvis man er nødt til å gjøre det, sier Syrstad.

Les også: De går på en av de «dårligste» skolene i landet