Titalls millioner kuttes i skoletilbud, mens ledelsen selv har reist for 2 millioner

Fylkeskommunen skal kutte 20 millioner i året innenfor de videregående skolene i Finnmark. Tall som iFinnmark har gjennomgått viser at ledere i skolesektoren reiste for over 2 millioner kroner i 2014 og 2015.

Usikker framtid

Opplæringssjef i fylkeskommunen, Lisbeth Sandtrøen, har den høyeste reiseregningen av alle i skoleledelsen i fylket. Hun mener tallene som iFinnmark opererer med ikke stemmer.

Foto: Stian Strøm

– Jeg blir litt overveldet av beløpene, som det er fremstilt så ser det slettes ikke bra ut, sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

Han snakker om avsløringen til iFinnmark, der det kommer frem at ledelsen i utdanningssektoren i Finnmark skal ha reist for 2.212.107,11 kroner i 2014 og 2015.

Samtidig skal fylkeskommunen kutte 20 millioner kroner i året innenfor de videregående skolene i fylket. Blant annet skal det kuttes i støtte til elevhyblene i fylket. Flere frykter at dette skal gå utover motivasjonen til elevene.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad skjønner at folk reagerer, og sier at det nå skal komme en gjennomgang i hovedutvalget for utdanning.

Foto: Knut Åserud

– Personlig syns jeg at det høres ut som altfor store summer, men jeg venter med å ha for sterke meninger om det til jeg har fått all informasjon.

Opplæringssjef brukte mest – mener summen er feil

På toppen av listen over hvem som har brukt mest penger, ligger opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen, med 283.169,22 kroner.

Hun syns ikke beløpet er høyt.

– Man må se på hva hensikten har vært, hva pengene har gått til, og se det i forhold til de rammene man har til rådighet. Men i utgangspunktet tror jeg ikke dette er spesielt høyt når man vet hva det koster å reise både utenfor og i Finnmark.

Hun sier at summen som iFinnmark oppgir er høyere enn det som faktisk stemmer, da det ligger en del refusjonsregninger i potten som ikke er trukket fra. Enkelte beløp blir også refundert av staten.

– Vi har svært strenge regler for hva vi kan få tilbake. Vi har folk som kontrollerer reiseregningene kontinuerlig, og er det en bitteliten feil, så får vi den i retur.

Har oversikt over utbetalinger

Arne Reginiussen og Stian Eliassen

Redaktør i iFinnmark, Arne Reginiussen, sier at tallene de opererer med er fra fylkeskommunens utbetalinger.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Redaktør i iFinnmark, Arne Reginiussen, sier at tallene de opererer med er fra oversikten for lønnsavdelingen i fylkeskommunen, på utbetalinger som er gjort fra opplæringsavdelingen.

– Når det gjelder de konkrete bilagene som er nevnt, er det ting som fylkeskommunen har utbetalt.

Han sier at de har forsøkt å få fylkeskommunen til å redegjøre for bruken, men uten hell.

– Lisbeth Sandstrøen nektet å snakke med oss. Vi har forholdt oss til bilagene fra fylkeskommunen, om fylkeskommunen eventuelt får noe igjen fra staten må de jo redegjøre for det.

Gjennomgang i hovedutvalget

Hovedutvalgsleder Johnny Ingebrigtsen har meddelt til fylkesordføreren at han vil be om en gjennomgang av reisene og utgiftene.

– Så får vi ta det derfra, dette er store beløp i en vanskelig situasjon. Jeg skjønner godt at det blir satt likhetstegn mellom utgiftene og kutt på andre områder, og at man da er nødt til å ha en kritisk gjennomgang og et kritisk blikk på om det er riktig pengebruk, sier Sjåstad.