NRK Meny
Normal

Kulda kommer hvert år – se NRKs gamle TV-reportasje som beviser det

At kulda kommer i januar, er ikke noe nytt, dersom du er fra Finnmark.

Kulde i Alta

Kulda har holdt et godt grep om finnmarkingene denne uka. Bildet er tatt i Alta.

Foto: Robin Mortensen / NRK

  • Se TV-reportasjer lengre ned i saken!
  • Les om været til helga lengre ned i saken!

De siste dagene har kulda holdt et godt grep om finnmarkingene.

Men dette er ikke uvanlig, januarkulda kommer hvert år.

Denne videoen ble sendt 6. januar 1987 på Dagsrevyen. Vadsø hadde da 20 kuldegrader, og med kald vind fra havet, føltes det fort som 50 kuldegrader.

Men det skremte ikke de tyske turistene Renate og Kurt Kummer, de var heller svært fornøyd med kulda:

Januar 1987 var det sterk kulde i Finnmark. Her fra lossing av hurtigruteskipet " Lofoten " på havna i Vadsø, i 20 kuldegrader.

Januar 1987 var det sterk kulde i Finnmark. Her fra lossing av hurtigruteskipet " Lofoten " på havna i Vadsø, i 20 kuldegrader.

Da NRKs årskavalkade ble vist på Dagsrevyen i 1978, var været i Finnmark en av punktene. Også her ble januar trukket fram som en kald og stormfull måned for fylket:

Kulda returnerer

Ved Vervarslinga i Nord-Norge forteller de at finnmarkingene ikke er helt ferdig med kulda. Selv om den ikke blir like ekstrem.

Temperaturene i fylket, som har gått kraftig opp siden tidligere i uka, er ventet å synke noe igjen. På indre strøk vil de passere 20 minus.

Vakthavende meteorolog Jon Austerheim forteller om stabile værforhold.

– Fra og med lørdag vil været være omtrent det samme fredag. Det vil si nordavind, og det kan bli opp til liten kuling enkelte steder på kysten og noen snøbyger som stort sett holder seg i de ytre strøkene av området. Utover dagen gir bygene seg øst i Finnmark, sier han.

Til uka ser det ut til å fortsette med rolig og relativt fint vær:

– Det ser veldig rolig ut, og det blir kaldt. Det kan bli minus 30 eller lavere på indre strøk, men jeg tviler på at det passerer 40 igjen. Kysten kan vente mellom fem og 10 minusgrader, mens i fjordstrøkene, Alta, Banak og Kirkenes, kan vente mellom 10 og 20 minusgrader, forteller Austerheim.