NRK Meny
Normal

Kulda ga strømrekord i Nord-Norge

Aldri før er det brukt så mye strøm i Nord-Norge som onsdag denne uka. Også rekorder i resten av landet står for fall.

Kulde i Alta

VAKKER REKORD: Kaldt vær i nord, som her i Alta, har gitt vakker frostrøyk og nye rekord for strømforbruket.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Onsdag så Statnett at alle piler pekte oppover, og i 15-tida var rekorden et faktum. Da brukte kundene i Finnmark, Troms og nordre Nordland 1670 megawatt.

– Rekorden fra januar i fjor ble overgått med 115 megawatt. Det tilsvarer mer enn forbruket i en by som Alta; kanskje du kan slenge på Hammerfest også, sier kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett.

Kommunikasjonssjef i Statnett, Berit Erdal

Berit Erdal

Også resten av landet skrur opp ovnene:

– Nå er det meldt kaldt, og det er allerede kaldt over store deler av landet. Det var veldig kaldt også i forrige uke. Vi følger situasjonen, og det kan godt være at vi også får rekorder på landsbasis, både for forbruk og produksjon.

Flere dingser på billig strøm

Kulda er likevel den ikke eneste forklaringa på strømforbruket.

– Det er nok en generell samfunnsutvikling at vi bruker strøm til stadig flere enheter. Så har det også vært relativt kaldt over lang tid. Kombinert med lave strømpriser gjør det alt folk kanskje varmer opp kjellere hvor de ellers ikke ville fyrt.

Vindmøller står

Men Nord-Norge er ikke selvforsynt, og det har ført til import av strøm både fra Finland og Russland – samtidig som vindmøllene står.

– Utfordringen her i nord, nord for Salten, er at vi har relativt lite produksjon. Hvis alt går av både vannkraft og vindkraft, har vi bra med produksjon, men på de kaldeste dagens står gjerne vindkraften. Det var tilfelle i går, da vi fikk rekorden, sier Erdal.

– Da må vi få tilført fra andre regioner. Det tilsier at overføringskapasiteten blir viktig. I går da vi hadde rekord, fikk vi vindkraft fra Troms og overføringer fra Finland, og vi hadde også vannkraft fra Russland.

Fyrer med ved

Kulda har også sendt vedsalget mot rekordhøyder. Tone Holmgren på bensinstasjonen i Hammerfest selger vedsekker omtrent i samme tempo som bensin og diesel:

– Her er jo tredje billasset jeg har oppe med ved nå. 1104 sekker per bil, så det er snakk om over 3300 sekker, regner Holmgren. Hun fyrer med den selv også.

– Veden gir en helt annen varme. Varmen og lukta har mye å si. Jeg har varmepumpe, men den gir ikke nok varme på det kaldeste, så det blir ved.

Tone Holmgren

Tone Holmgren har varmepumpe, men liker ved i kulda – i likhet med svært mange kunder.

Foto: Jan Harald Tomassen