NRK Meny
Normal

Krever ny behandling i båtrute-saken

Flere fylkespolitikere i Finnmark erkjenner nå at avgjørelsen om de nye båtrutene i fylket ble tatt på sviktende grunnlag. Nå reises krav fra flere hold om at det snarest må ryddes opp.

Akkarfjord

Fiskeværet Akkarfjord som ligger på Sørøya i Hammerfest kommune er hardt rammet av de nye ruteendringene.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Kystpartiets Rut Olsen forteller om dokumenter som ingen fikk satt seg skikkelig inn i:

– Saken var unntatt offentlighet, du fikk ei «lefse» på bordet og beskjed om at dette skulle ut på anbud om tre dager. Slik at dette måte man bare vedta, ellers kunne vi bli erstatningspliktig, sier hun.

Rut Olsen

Kystpartiets Rut Olsen følte seg ikke hørt i prosessen som ledet frem mot de nye båtrutene.

Foto: Skjermdump / NRK

Hun sitter ikke igjen med noen god følelse etter fylkeskommunens innføring av nye båtruter. Ruter som og innebærer at fraktebåten Sørøy ble solgt – fordi fylkeskommunen ikke lenger skulle ta ansvar for godstransport.

For fiskebruket i Akkarfjord på Sørøya har det ført til kjempeproblemer. Hurtigbåten har nemlig ikke samme kapasitet – og går heller ikke ofte nok. Saltfisken blir dermed stående igjen på kaia, og bedriften taper penger.

– Jeg synes det er kjempetrist å se, og det ble stilt særskilt spørsmål angående Sørøya og de samfunnene som var avhengige av båten. Vi ble lovet at dette ble ivaretatt, sier Olsen.

– Ikke hørt

Olsen forteller at forsøkene på å stille spørsmål i ettertid ikke har ført fram. Også Høyres ønske om å gjennomføre en høringsrunde med berørte kommuner før nye båtruter ble innført, ble avvist.

Ansiktsbilde av Raymond Robertsen

Høyre og Raymond Robertsen ville ha en høringsrunde, men nådde ikke frem.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Det forteller Raymond Robertsen:

– Høyre så at prosessen, spesielt på slutten, var veldig dårlig. Vi ønsket derfor å gå en ekstra høringsrunde med kommunene i Finnmark med de nye båtrutene og det nye konseptet. Dessverre fikk ikke Høyre flertall for det, og man valgte da å kjøre gjennom denne prosessen uten å høre mer på kommunene, sier han.

– Hva synes du om det?

– Vi mente det var en del ting som var uavklart, og dessverre så hare det vist seg at Høyre hadde rett, sier han.

Endringer?

Tirsdag antydet leder for samferdselsutvalget i Finnmark fylkeskommune at saken kunne bli diskutert i fylkestinget i mai.

Trine Noodt

Trine Noodt (V) øyner håp.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Det er for lenge å vente, mener Trine Noodt fra Venstre, som og sitter i fylkesutvalget:

– Jeg er sikker på at det var ingen av fylkestingets medlemmer som kunne forestilt seg at det skulle få slike konsekvenser, sier hun.

Kanskje kan det ligge an til endringer:

– Vi har fått en henvendelse fra Hammerfest Venstre om at de ønsker å ta et initiativ til å få sentrale fylkespolitikere til å komme på besøk til Akkarfjord for å få en orientering om situasjonen og konsekvensene av det rutetilbudet som nå er inngått, forteller Noodt.