Vedum krever Mæland-redegjørelse om tvangsekteskap i nord

– Situasjonen er blitt så ekstrem at Mæland må ta en runde med Stortinget og redegjøre for hva som er status og planene framover, krever Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland legger fram forslag til ny kommunelov.

Kommunalminister Monica Mæland har signalisert at hun har til hensikt å gjennomføre sammenslåingen, men har til nå holdt kortene tett til brystet om hva som skjer dersom både Troms og Finnmark sier nei.

Foto: Vidar Ruud / NPK

Kommunalminister Monica Mæland (H) slår fast at hun verken vil eller kan overta sammenslåingsprosessen etter fylkestinget i Troms fredag vedtok at de ikke vil starte arbeidet med sammenslåingen så lenge Finnmark ikke vil delta i arbeidet.

Troms-politikerne ønsker at departementet overtar, men det sier Mæland nei til, og begrunner det med at hun ikke har lovhjemmel til å overta.

– Det er en ansvarsfraskrivelse, og viser at Mæland ikke tar situasjonen på alvor, mener senterpartiets stortingspolitiker Sandra Borch.

Nå krever Sp-leder, Trygve Slagsvold Vedum, at Mæland må redegjøre i Stortinget for den fastlåste fusjonen mellom Troms og Finnmark.

– Rent hykleri

– Mæland vil tvinge Troms og Finnmark til å gjennomføre et tvangsekteskap ingen ønsker, samtidig som hun begrunner det med hensynet til lokaldemokratiet. Det blir rent hykleri, sier Vedum til NTB.

Han legger til at Mæland viser til at Stortinget har vedtatt regionreformen og dermed også sammenslåingen av Troms og Finnmark.

– Hun har hele tiden skjøvet Stortinget foran seg. Når situasjonen nå er blitt så ekstrem, er det bare naturlig at hun kommer til det samme Stortinget og redegjør for situasjonen, sier Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum i brun skinnjakke og lyseblå skjorte

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere sagt at partiet kommer til å ta opp sammenslåingen mellom Finnmark og Troms på nytt.

Foto: Erlend Jones Solfjeld / NRK

Ønsker dialog

Mælands plan er i stedet å invitere fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) fra Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) fra Troms til et møte på sitt kontor mandag 20. august. I invitasjonen heter det at hun vil snakke om hvordan de kan arbeide videre med å gjennomføre sammenslåingsvedtaket.

Men Vassvik sier til NRK fredag kveld at det ikke er sikkert at hun kommer til å stille. Det er også uvisst hva hun eventuelt vil si, dersom hun stiller.

– Jeg har gjort det jeg kan for å få prosessen i gang. Fylkeskommunene er best tjent med å utforme den nye fylkeskommunen selv, sier Mæland.

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik er invitert til kommunalministerens kontor.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Varsler omkamp

Vedum har tidligere sagt at partiet kommer til å ta opp sammenslåingen mellom Finnmark og Troms på nytt i løpet av høsten i et forsøk på å få Stortinget til å endre sitt vedtak.

– Den planen ligger fast. Men et slikt forslag må jo gjennom komiteen og hele runden. Det tar noen uker. Når situasjonen er så fastlåst, kan vi ikke vente så lenge. Derfor ber vi om en redegjørelse straks Stortinget er samlet, sier Vedum til NTB.

Stortinget er samlet på nytt den første uka i oktober.