Hopp til innhold

Konsulentbruk sentral i konflikten på Barentssekreteriatet

Etter det NRK kjenner til skal konsulentbruk for å utvikle Barentssekreteriatet være en sentral del av konflikten mellom Pia Svensgaard og de ansatte. Mer enn 130 000 kroner er brukt så langt.

Pia Svensgaard

Konsulentselskapet I pluss ble hentet inn for å utvikle Barentssekreteriatet og støtte Pia Svensgaard som leder. Nå er utviklingen en sentral del av den interne konflikten etter det NRK kjenner til.

Foto: Petter Strøm / NRK

– En hver organisasjon har behov for utvikling. Da jeg overtok jobben etter en så profilert leder, som hadde vært i jobben i 12 år, følte jeg det var rett å skape mitt eget team og bygge organasisajonen videre, sier Svensgaard om hvorfor Tromsø-selskapet I pluss ble hentet inn.

Satte en støkk i de ansatte

Fra første dag på jobb skal endringene under Svengaard ha startet. Det ble informert om at et selskap utenfra skulle komme inn å se på organisasjonen, og allerede i dette første møtet ble nestleder Laila Dalhaug avsatt i plenum – uten at hun var orientert på forhånd.

Hittil har mer enn 130 000 kroner blitt brukt på samlinger med de ansatte hvor veien videre har stått på agendaen. Svensgaard mener disse samlingene har vært nyttig så langt og sier de ansatte har gitt gode tilbakemeldinger.

Men NRK kjenner til at konsulentbruken er en sentral del av konflikten mellom Svensgaard og de ansatte. Flere skal ha reagert kraftig på at deres nye leder valgte å hente inn et eksternt selskap før hun hadde gjennomført samtaler med sine ansatte.

Etter det NRK forstår har ikke bruken av det konkrete konsulentselskapet vært ute på anbud, men noe Svensgaard selv foreslo. Dokumenter NRK sitter på viser at konsulentbruken kostet Barentssekretariatet mellom 15.000 og 16.000 kroner per dag. To konsulenter fra selskapet har flere ganger vært i Kirkenes siden nyttår.

I tillegg kommer reise- og oppholdsutgifter.

Personlig lederavtale

Svensgaard har også en personlig avtale med selskapet I pluss. Dette er en såkalt lederstøtte-avtale verdt 45 000 kroner i året. I tillegg skal utgiftes dekkes etter regning og etter satsene i Statens Personalhandbok.

Denne avtalen ble inngått uten at noen av de ansatte skal ha blitt informert om det, etter det NRK kjenner til. Avtalen fornyes automatisk hvert år, dersom ingen av partene sier den opp, står det i kontrakten, som NRK har fått innsyn i.

Kontrakten er datert 25. februar 2015, altså over tre måneder etter at Pia Svensgaard startet i jobben 1. november 2014.

– Det er ganske vanlig at ledere har en avtale om samtalepartner om det å være leder. Jeg tenkte da jeg kom inn her at det kunne være bra for meg å ha en slik avtale om støtte i en periode, sier Svensgaard.

Taus leder snakker ikke med ansatte

Helt siden nær samtlige ansatte kom med knusende kritikk av sin egen leder, i et brev som gikk til styret i forrige uke, har ikke Pia Svensgaard snakket med de ansatte.

Dette oppleves som svært frustrerende av de ansatte.

Sent torsdag kveld fikk de ansatte en møteinnkalling fredag, uten at det blir opplyst om hva som skal skje i dette møtet.

– Vi sitter igjen med en følelse av at de over oss, altså styret, mener at det er vi som har gjort noe galt, siden vi har varslet om at vi ikke har tillit til Svensgaard, sier verneombud Kim Stenersen ved Barentssekretariatet.

Stenersen sier de ansatte har vært i kontakt med Arbeidstilsynet, som anbefalte å ta saken opp med styret i Barentssekretariatet.

– Hvis det er lederen som er problemet, så går man til leders leder, altså styreleder, sier Stenersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark