Hopp til innhold

Kongekrabbefiske året rundt gir dårligere kvalitet

2016 blir et rekordår med gode priser på kongekrabbe. Likevel opplever næringen utfordringer fordi krabben har dårlig kvalitet deler av året. Det bekymrer Norges Råfisklag.

Kongekrabber

Flere vil at fiske på denne om våren skal fredes. Årsaken er at den da har mindre kjøttfyll.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er en skallskifte-periode som er i mars, april og mai. Da kan det være mye dårlig kjøttfyll og mye arbeid for fiskerne å sortere ut, samt identifisere krabbene som ikke holder den rette kvaliteten, sier Tor Edgar Ripmann i Norges Råfisklag.

Nytt i år er at fiskerne kan starte fangst på kongekrabbe allerede 1. januar, noe som betyr levering jevnt og stabilt gjennom hele året. Dette har vært en suksess, men det har også ført til dårligere kvalitet på krabben på vårfiske.

Årsaken er gyting og skallskifte på deler av krabbebestanden. Etter skallskifte er krabben mindre robust og den inneholder mindre kjøtt enn normalt.

Betaler dyrt for krabbe med lav kvalitet

– Vi opplever lav kjøttfylde og dobbeltskall på krabben. Det er veldig vanskelig å oppdage når man tar imot krabbe, sier plassjef Ingvild Dalen på Norway Seafoods i Kjøllefjord.

– Vi har hatt ned mot 30 prosent kjøttfylde. Det er klart at da har vi betalt en veldig høy pris for et råstoff vi må selge for en veldig lav pris.

Ingvild Dalen, plassjef Norway Seafoods i Kjøllefjord

Dalen må betale en høy pris for krabbe som ikke holder god nok kvalitet.

– Markedet setter stort sett krav til 80 prosent kjøttfylde. Vi har hatt tilfeller der vi har hatt ned mot 30 prosent kjøttfylde. Det er klart at da har vi betalt en veldig høy pris for et råstoff vi må selge for en veldig lav pris fordi det ikke oppfyller markedets spesifikasjoner, sier plassjef Ingvild Dalen.

Krabbefisk

Statsminister Erna Solberg besøkte sjømatterminalen på Gardermoen tidligere i år. Isoporeska med kongekrabben var da på vei med fly til Sør-Korea. Kongekrabbenæringen har gode dager, og 2016 blir et rekordår med gode priser.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Skader norsk kongekrabbes rykte

Markedet etterspør krabbe hele året, men Ingvild Dalen ønsker likevel en fredning av krabben en periode på våren. Det samme gjør fisker og styreleder i merkevareforeningen Varanger, Øyvind Sæipajervi. Han eksporterer levende krabbe ut i verden og mener det er dårlig ressursutnytting og fiske krabbe på denne tiden.

– Vi sender levende krabbe og den skal ut på en tøff flyreise på opp til 40 timer. Da skal den være i god form, sier Sæipajervi.

Kartlegging av sendinger der dødeligheten er stor viser klart hvorfor krabben dør.

– Den med dårligst kjøttfylde dør. Altså de som ikke har opparbeidet seg styrke nok i kjøttet. Det her er plagsomt også for kunden og det er ikke bra for rykte til norsk kongekrabbe, sier Sæipajervi.

Vil at sortering skjer på sjøen

Ton Ola Rudi i fiskeridirektoratet, sier de er klar over utfordringene næringen har med dårligere kvalitet på våren.

– Derfor ønsker vi at sorteringa skal foregå på sjøen for å minske belastninga av skadene på krabben, sier han.

– Kan en fredning på våren være aktuelt?

– Vi skal i alle fall ta med temaet videre når vi ser på forskriften for neste år, sier Rudi.

Kongekrabber fanget i Porsanger

Fiske på kongekrabben kan bli fredet på våren fordi kjøttfylden er for dårlig på denne tiden av året.

Foto: Edmund Grønmo / NRK