Hopp til innhold

Kommune dekker ikke reiseutgifter for berørte etter Utøya-terroren

I Finnmark ble fem kommuner direkte berørt av terrorangrepet 22. juli 2011.
Kun Alta sier nei til å dekke reiseutgifter for berørte og etterlatte til de nasjonale minnemarkeringene.

22. juli minnesmerke i Alta sentrum for Steinar Jessen som ble drept på Utøya

Minnesmerke for 22. juli i Alta. Kommunen har nå brukt opp de øremerkede midlene til berørte og etterlatte etter 22. juli terroren.

Foto: NRK

23 ungdom bosatt i Finnmark var på Utøya da terroren rammet. Tre av de mistet livet. Det var fem kommuner her i fylket som ble direkte berørt. I perioden 2011 til 2013 bevilget Stortinget til sammen 180 millioner kroner til psykososial oppfølging av de berørte etter 22.-juli terroren.

I år er det fem år siden terrorangrepene på regjeringskvartalet og Utøya.
Alta har brukt opp de øremerkede midlene, sier assisterende rådmann Målfrid Kristoffersen.

– Alta kommune har ikke mer igjen av de midlene. De er bokført på egen konto, og er gått til bruk for kun de etterlatte etter 22. juli, og de som var der og overlevde, sier hun.

– Kan man ikke bruke andre midler enn de som var øremerket for å dekke reiseutgiftene?

– Det kan det jo alltids, det er jo spørsmål om en prioritering, men svaret vårt så langt har vært at vi ikke har dekket reisen av rene kommunale midler, sier hun.

Dekkes i Vadsø og Karasjok

I Vadsø ligger de bedre an.

– De midlene har vi satt av på fond fortløpende, og vi har hatt anledning til å finansiere deres deltagelse og deres bearbeidelse gjennom disse årene. Vi har også et håp om at vi skal ha midler igjen til å fortsatt kunne drive oppfølging i en tid fremover, sier Jens Betsi, rådmann i Vadsø.

Jens Roald Betsi

Rådmann i Vadsø Jens Betsi.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Også Karasjok dekker utgiftene for berørte og etterlatte.

Det har stormet rundt kommunen etter at det ble kjent at de hadde "rotet" bort over 2 millioner kroner som var øremerket Utøya-ofrene.
Nå skal disse øremerka midlene gå til sitt rette formål.

– 2 millioner ble satt av i fjor til Utøya og det skal dekke turene for de berørte og pårørende, sier fungerende rådmann Kurt Maurstad.

Har ikke fått henvendelser

Verken Hammerfest eller Porsanger har fått noen henvendelser fra folk som vil reise til markeringen.

– Det har vi hatt tidligere år, og vi har brukt å dekke det da. Vi vil ta stilling til det dersom det kommer henvendelser på det, sier Elisabeth Paulsen, assisterende rådmann i Hammerfest.

Begge kommunene skal vurdere det fortløpende om pårørende eller berørte tar kontakt, sier rådmann i Porsanger Bente Larssen.

– Vi har ikke satt av egne midler til dette formålet, men vi vil vurdere det dersom henvendelsene kommer, sier hun.

De nasjonale minnemarkeringene for femårsdagen for terroren vil bli holdt på Utøya og regjeringskvartalet. Det vil også bli holdt lokale markeringer over hele landet.