NRK Meny
Normal

Kommer Facebook hit?

Finnmark kan være et spesielt interessant sted for fremtidige serverparker, mener Statnett, som tror internasjonale giganter kan snuse på Norge.

Sildoljefabrikken i Vadsø

Sildoljefabrikken i Vadsø, som har ligget brakk de siste årene, og som kan også få nytt liv - som datalagringssenter.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Statnett planlegger å investere 50-70 milliarder kroner de kommende ti årene, nasjonalt. I nettutviklingsplanen som Statnett la ut på høring i dag, sies det at kraftbehovet i Finnmark vil øke av flere grunner.

Dette gjelder først og fremst petroleums- og mineralsektoren, men ikke bare det.

Kraftslukende serverparker

Kan bli økt behov for strøm i Finnmark

Berit Erdal i Statnett sier dataaktører kan komme til å se på Norge og Norden, blant annet Finnmark.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Andre næringer som krever mye kraft vil nemlig komme, som for eksempel serverparker. En serverpark for enorme datamengder, kan dekke flere titusen kvadratmeter.

– Finnmark kan være spesielt interessant fordi det er lave temperaturer her gjennom hele året, og det brukes mye strøm for å redusere varmen i lokalene når det er serverparker det gjelder, sier Berit Erdal, kommunikasjonssjef for Statnett i Nord-Norge.

– I tillegg er vi interessante fordi det er null el-avgift her i fylket, sier hun.

Erdal sier at det er mulig at store, internasjonale aktører ser med spesielt interesserte øyne på Norge og Norden generelt.

– Det er fordi vi har mye fornybar energi her, og andres miljømessige fotavtrykk er viktig samt at vi er et stabilt politisk land med stabil strømtilførsel i det store og hele, sier Erdal.

Vadsø: - Kraftlinje må strekkes lenger

I Vadsø har det vært snakk om en serverpark i den gamle sildoljefabrikken.

NRK har tidligere omtalt den gamle sildoljefabrikken i Vadsø, som har ligget brakk de siste årene, og som kan også få nytt liv – som datalagringssenter og havneområde.

I så fall vil ikke en ny kraftlinje stanse kunne på Skaidi, slik planen foreligger, men strekkes østover.

Det sier styreleder for Vadsø Havn Bernt-Aksel Jensen.

– Hvis ikke kan det hende man må strupe igjen aktiviteten, da de som ser på aktiviteten for å etablere seg i Øst-Finnmark sier at det her ikke er kraftnett nok. Da har man ikke noe her å gjøre og ser heller på andre områder.

Statnett vil utsette kraftlinjebygging