NRK Meny
Normal

Kjendiser verver nye fosterhjem

– Det å være ambassadør for forsterhjem er en fin ting, sier artist Sondre Justad. Sammen med andre artister og idrettsstjerner er han med å verve flere fosterforeldre i Nord-Norge.

Sondre Justad

Det å jobbe som ambassadør for fosterhjem opplever Sondre Justad som noe fint.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Har dere det bra? Dette her var jeg ikke forberedt på, men jeg må jo si at dere er en fantastisk flott gjeng.

Litt forsinket, og rett fra lydprøven på en av Varangerfestivalens scener, ser en opplagt Sondre Justad utover menneskemengden som har samlet seg på gressplenen utenfor barneverninstitusjonen «Ungdomssenteret» i Vadsø.

Dette skulle være en liten huskonsert, men ungdommene og de ansatte ved barneverninstitusjonen, ville dele opplevelsen med naboene og inviterte dem inn.

Fint å åpne opp for naboer

Mette Løfgren, leder for Ungdomssenteret i Vadsø, forteller at de ble hoppende glad for å få besøk av artisten som har tatt sommer- Norge med storm. Ekstra spesielt var det også at Sondre Justad er ambassadør for fosterhjem i Nord-Norge.

– Denne konserten gir oss også en fin anledning til å åpne opp og invitere nabolaget inn på området vårt. Det er ikke så mange som vet at dette er en stor statlig barnevernsinstitusjon, sier Løfgren.

Tor Hushovd er ambassadør for fosterhjem

Thor Hushovd jobber sammen med Arctic Race of Norway som ambassadør for fosterhjem i nord.

Foto: Bufetat

Går nye veier

I dag er det over 60 barn venter på å få et godt hjem i Nord - Norge. Bare i år må etaten finne i 260 nye fosterfamilier for å dekke behovet.

– Det er stadig flere barn som trenger et nytt hjem, og vi må hele tiden skaffe flere fosterhjem, sier direktør Pål Christian Bergstrøm i barne-, ungdoms- og familieetaten, Bufetat, region nord.

Det har tvunget Bufetat til å tenke mer kreativt for å nå fram med informasjon om barnevern- og fosterhjemtjenesten, og behovet for flere fosterforeldre.

Nabolaget kom på besøk

Barneverntjenesten Ungdomssenteret inviterte naboene på huskonsert.

Foto: Sidsel Vik

Kjendiser som ambassadører

– Vi har rekrutterer ordførere, artister, skuespillere og idrettsstjerner, og fått dem med som ambassadører for fosterhjem, sier Pål Christian Bergstrøm.

Regiondirektøren kan vise til en lang liste der Sondre Justad er en av mange. Trine Lise Olsen, Finn Hågen Krogh, Morten Gamst og Tor Hushovd er også noen av ambassadørene for fosterhjem i nord. Gjennom sosiale medier, aviser, radio og fjensyn brukes disse kjente ansiktene til å fortelle hva en god oppvekst og et godt hjem har betydd for deres suksess innenfor idrett eller kultur.

– I år har vi også startet et langsiktig samarbeid mellom Bufetat og Artic Race of Norway. Her brukes sykkelrittet som en arena for å rette søkelyset på behovet for fosterhjem, og det viktige samfunnsoppdraget de voksne gjør når de åpner hjemmet sitt for barn som trenger det, sier Pål Christian Bergstrøm.

Idrettsarrangement som Finnmarksløpet og Finnmark Offroad blir også brukt for å nå ut med informasjon.

Gir resultater

Denne nye måten å jobbe på gir resultater, sier regiondirektør Pål Christian Bergstrøm.

Pål Christian Bergstrøm

Direktør i Bufetat, region nord, Pål Christian Bergstrøm går nye veier for å få flere fosterhjem.

– I fjor rekruterte vi nesten 200 nye fosterhjem. Målsettingen i år er å rekruttere 260 nye hjem. Halvveis ut i året ligger vi godt an.

Bergstrøm forteller at folk er nysgjerrige og ønsker informasjon. 40 prosent flere enn på samme tid i fjor har registret seg og ønsker å bli fosterhjem.

– Den viktigste motivasjonen for å finne ut hva det innebærer å være fosterhjem, og det å ta i mot et barn, er å hjelpe noen som har behov for det. Og de aller fleste fosterhjem opplever det å ta i mot et barn som positivt.

I en undersøkelse for et par år siden sa et stort flertall av fosterhjemmene at dette er tøft, men at det er verdt det.

Det er et viktig budskap til alle som kunne tenke seg å bli et fosterhjem, sier Pål Christian Bergstrøm.

Fosterhjems-taxien2

En maxitaxi fra Harstad Taxi er dekorert med bilder av barn og oppfordring om at folk skal melde seg som fosterforeldre.

Haster å få et permanent tilbud

Regiondirektøren sier at for barn som er tatt fra foreldrene etter hastevedtak, og som blir plassert i institusjon eller beredskapshjem, haster det med å få til et permanent tilbud, altså et fosterhjem der barna skal være.

– Dersom dette tar for lang tid, blir det en traumatisk situasjon for barna. For dem er det viktig å komme i ordnede former, i et permanent boforhold så raskt som mulig, sier Pål Christian Bergstrøm, direktør i Bufetat region nord.

Sondre Justad ble tatt godt i mot i Vadsø

De ansatte ved Ungdomssenteret ville gjerne posere med Sondre Justad.

Foto: Sidsel Vik

Tid til alle

På tunet utenfor Ungdomshjemmet i Vadsø, svinger nærmere hundre Vadsøværinger, i alle aldre, seg fornøyd til låter som «Nu har du mæ» og «Det e over».

Og når siste tone dør ut, er det klart for en «selfie» sammen med popidolet fra Lofoten. Kledd i lilla skjorte fra Bufetat smiler Sondre Justad inn i den ene kamaeralinsa etter den andre.

– Dette her skulle være en stuekonsert, dette er virkelig en stor stue, plass til et helt nabolag, sier en fornøyd Sondre Justad.

Det å jobbe som ambassadør for fosterhjem opplever artisten som noe fint.

– De som er fosterhjem for barn som trenger det, gjør en veldig viktig jobb. For meg er det en fin ting å støtte dem, sier Sondre Justad.

Les også: Fosterhjems-taxien

Les også: 64 nordnorske barn i fosterhjemskø