NRK Meny
Normal

Kirkenes som portal til globale markeder

– I tillegg til de norske bedriftene som har etablert seg i Murmansk, ser vi i større grad at aktørene sitter i Kirkenes og jobber inn mot det russiske markedet, sier Norges generalkonsul i Murmansk.

Kirkeneskonferansen

Ole Andreas Lindemann, Norges generalkonsul i Murmansk, deltar på Kirkeneskonferansen som startet i dag.

Foto: Stian Strøm / NRK

Politikere og forretningsfolk fra både Norge, Russland, Sverige og Finland er i disse dager til stede i Finnmark for å delta på Kirkeneskonferansen.

Under årets konferanse vil temaer som næringsutvikling og samarbeid på tvers av grensene i nord stå i fokus.

Norges forhold til Russland har den siste tiden vært mye diskutert, da norske folkevalgte ble nektet visum til landet og PST anklager russiske krefter for hacking.

Men ifølge Ole Andreas Lindemann, Norges generalkonsul i Murmansk, har ikke dette gitt utslag for samarbeidet i nord.

– Forretningsklimaet har egentlig holdt seg ganske godt og løpende hele veien. Og utviklet seg.

Portal til det globale markedet

I tillegg til at forretningsklimaet har holdt seg godt, peker Lindemann på en forskyvning av framgangsmåten når det gjelder handel og økonomisk aktivitet med Russland.

– I tillegg til de norske bedriftene som har etablert seg i Murmansk, ser vi i større grad at aktørene sitter i Kirkenes og jobber inn mot det russiske markedet.

Lindemann sier Kirkenes da får rollen som portal til globale markeder, både for russiske og norske aktører i nord.

Kirkeneskonferansen

Utenriksminister Børge Brende åpnet Kirkeneskonferansen tidligere i dag. Han mener forholdet til Russland fungerer bra i nord. Her i samtale med Norges generalkonsul i Murmansk, Ole Andreas Lindemann.

Foto: Stian Strøm / NRK

Fra å etablere seg med egen bedrift eller datterselskap i Murmansk eller Arkhangelsk, har man gått mer over til direkte teknologi innsalg til russiske kunder, forklarer Lindemann. En ny modell han sier alle parter tjener godt på.

– Man jobber med russiske partnere fra et ankefeste i Kirkenes, hvor man samler aktiviteten og har direkte kontakt med dem som operere på russisk side. Videre blir det slik at man da har kontakt med de store globale vekstmarkedene fra Kirkenes.

Produktivt samarbeid

Lindemann sier en nylig undersøkelse, gjort av akvaplan-niva, viser at samarbeidet med Russland har stor betydning for Sør-Varanger samfunnet.

– Undersøkelsen viser at dette samarbeidet førte med seg en indirekte totalt omsetting på 1.8 milliarder i 2014. Dette kaster av seg masse arbeidsplasser, og det er visse sektorer som peker seg ut som særdeles interessante. Spesielt maritim sektor.

Kirkeneskonferansen

Politikere og forretningsfolk fra både Norge, Russland, Sverige og Finland er til stede i Finnmark under Kirkeneskonferansen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Dette er 10. gang beslutningstakere på norsk og russisk side samles til Kirkeneskonferansen. Ifølge Lindemann har russisk næringsliv i Murmansk, stor interesse av å komme til Kirkenes for å møte norsk næringsliv.

– Her i nord har det med årene utviklet seg et veldig tett og produktivt samarbeid.