NRK Meny
Normal

Kinesisk borger bortvist fra Norge

En kinesisk borger som tok seg ulovlig over grensa ved Grense Jakobselv sist fredag er nå bortvist fra Norge.

Norsk-russisk grense i Grense-Jakobselv

Politimester i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta, mener denne hendelsen kan tyde på at presset mot grensen er blitt større den siste tiden.

Foto: Aaserud Lise / Scanpix

Det var grensevakten i Finnmark som fredag formiddag pågrep en mann som hadde tatt seg over grensen mellom Russland og Norge ved Grense Jakobselv.

– Gjennom helga har vi avhørt mannen, og vi har drevet med både teknisk og taktisk etterforskning, sier fungerende politistasjonssjef i Kirkenes, Torstein Pettersen.

Politiet bekrefter at mannen er en kinesisk borger som har gyldig visum til Russland.

Han passerte grensen i terrenget og ble pågrepet uten dramatikk.

– Vi har også gjort søk i området for å få verifisert grensekrysninga, sier Pettersen.

Laster kart, vennligst vent...

Grense Jakobselv er det nordligste punktet på den 196 km lange grensen mot Russland, 54 kilometers kjøring fra Kirkenes. Grensevakten som består av vernepliktige soldater, overvåker grensen på vegne av politiet.

Bortvist fra Norge

Politiet er fortsatt usikker på hvorfor den kinesiske borgeren valgte å krysse grensa ved Grense Jakobselv og ikke ved Storskog.

– Vi tror det er fordi han ikke har gyldig visum til Schengen. Men vi har egentlig ikke fått noe klart svar på hvorfor han valgte å krysse grensen her og ikke ved Storskog, sier Pettersen.

Mannen ble returnert til Russland mandag ettermiddag. Den kinesiske borgeren har også fått et forelegg.

– Mannen har vedtatt et forelegg på åtte tusen kroner og han har fått et bortvisningsvedtak fra Norge, sier fungerende politistasjonssjef i Kirkenes, Torstein Pettersen.