NRK Meny
Normal

Kan vi skjære bort det stygge og spise resten?

Hva gjør du når mugg og råte angriper maten? Noe må kastes, men du kan redde en god del, sier forskeren og mesterkokken.

Gulrot med begynnende råteskade

KAN REDDES: Skjær bort det stygge med en buffersone, og smak om resten av gulroten er OK, tipser kokken og forskeren.

Foto: Knut-Sverre Horn

Mye av grønnsakene vi spiser på denne tiden har ligget lenge på lager, og det merkes. Om de ikke er slappe, misfargede og delvis råtne allerede i butikken, går det fort nedover etter noen dager i kjøleskapet.

Heldigvis kan du gi frukt og grønnsaker en sjanse selv om de har pådratt seg noen mørke flekker eller bløte partier.

Kokk Odd Ivar Solvold

Odd Ivar Solvold, tidligere leder for det norske kokkelandslaget.

Foto: Impuls reklamebyrå

– Det kommer litt an på hva slags grønnsak det er. Ofte kan du kutte bort det stygge og bruke resten, sier Odd Ivar Solvold, tidligere leder for det norske kokkelandslaget.

Harde grønnsaker tryggere

Kokken får støtte av forsker i plantesykdommer ved Nibio Ullensvang, Jorunn Børve.

– Det er veldig stor forskjell på noe som er bløtt og noe som er hardt. Druer er helt annerledes enn kålrot, sier hun.

Jorunn Børve

Forsker ved Nibio Ullensvang, Jorunn Børve.

Foto: Erling Fløistad / Nibio

Råte skyldes blant annet ulike sopper. Disse transporteres lettere gjennom myke frukter og grønnsaker, enn gjennom harde.

Derfor kan du ha en råteflekk på for eksempel en gulrot, kålrot eller blomkål, men trygt spise det som er rundt.

– Jeg ville delt den i to med en god buffersone og kastet den stygge delen, sier Børve.

Hun tar forbehold om at stressede grønnsaker riktignok ofte har usmak:

– Det er ikke farlig, men ofte kaster jeg hele hvis det er råtne deler, fordi den ikke smaker godt.

Blomkål med misfarging

Den mørke overfladiske soppen på blomkålen er ikke farlig. Skjær den bort og smak om resten er OK.

Foto: Knut-Sverre Horn

Ikke noe mer udelikat enn dårlig løk

Mesterkokk Bent Stiansen på Stadtholdergaarden er strengere med dårlig mat enn sin kollega Solvold.

– Jeg kan godta litt ujevnheter på overflaten, men er det myke råteflekker, kaster jeg hele, sier han.

Stiansen og Solvold er likevel samstemte når det gjelder løk. Den kaster de, begge to.

Bent Stiansen

Mesterkokk Bent Stiansen.

Foto: Roar Halten / NRK

– Hvis løken har råte, kan det sette smak i hele løken, advarer Solvold.

– Det er ikke mye som er mer udelikat enn en dårlig løk, sier Stiansen.

Børve sier råte på løk gjerne skyldes en sopp som heter grønnmugg, Penicillum. Den lager et av de vanlige giftstoffene, patulin, som er farlig.

Triks: La maten bade

Hvis grønnsakene er myke og slappe, men ellers uskadd, finnes det et enkelt triks for å få dem delikate igjen, tipser Solvold.

– Det er bare å legge dem i kaldt vann, og de blir harde på et par timer. Alle rotgrønnsaker fungerer på den måten, sier han.

– Poteter kaster jeg hvis de er grønne eller har fått groer, men myke poteter er ikke noe problem.

Potet med tørråte

Tørråte er ikke farlig. Hvis resten av poteten er myk og slapp, kan to timer i kaldt vann hjelpe.

Foto: Knut-Sverre Horn

Grønnfargen skyldes giften solanin, som du bør passe deg for, bekrefter Børve. Tørråte er derimot ikke farlig, og du kan skjære vekk råten og spise resten hvis poteten ellers er OK.

Kjøp mindre

Bent Stiansen mener man bør unngå hele problemstillingen med angrepet ved å planlegge innkjøp bedre og behandle maten rett.

– Ta heller bedre vare på grønnsakene, og legge salaten i plast så den ikke tørker, oppfordrer han.

– For meg er det viktigere å ha mindre i kjøleskapet og heller ha friske varer. I gamle dager hadde folk potetkjelleren full. Det trenger vi ikke lenger. Kjøp mindre.