NRK Meny
Normal

Kamilla (15) stilte statsråden til veggs om dumping av gruveavfall

– Han går veldig rundt grøten i svarene sine.

NU årsmøte

Kamilla Elene Samuelsen (15 år), påtroppende fylkesleder Finnmark, møtte i dag samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Sunniva Sollied Møller (begge foto) / NRK

Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fredag besøkte Natur og Ungdoms (NU) landsmøte i Fredrikstad, fikk han blant annet møte Kamilla Elene Samuelsen (15 år), påtroppende fylkesleder Finnmark.

– Er du personlig for gruveaktiviteten i Kvalsund? Og, til tross for hva partiet ditt mener, hva mener du personlig om at de har tenkt å dumpe såpass mye giftig avfall i fjorden, var spørsmålene hun stilte.

Det Kamilla spurte statsråden om, var utslippstillatelsen til Nussir i Finnmark. I fjor ga Miljødepartementet gruveselskapet grønt lys til å dumpe gruveavfall i Repparfjorden som ligger i Kvalsund kommune. Dette har fått miljøbevegelsen til å steile.

– Rundt grøten

Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen i Fredrikstad fredag for å besøke årsmøtet til Natur og Ungdoms landsmøte.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Og Kamilla virket ikke helt fornøyd med svarene hun og andre NU-ere fikk fra Solvik-Olsen i dag:

– Han går veldig rundt grøten i svarene sine. Han svarer aldri direkte på mange av spørsmålene han har fått. Han var, heldigvis, direkte på mitt spørsmål og svarte at han var personlig for aktiviteten, sier hun.

Å utøve sivil ulydighet, å lenke seg fast i Kvalsund, har vært tatt opp på NUs landsmøte. Dette anbefalte ikke Solvik-Olsen dem til å gjøre under dagens besøk.

– Min anbefaling er at sola oftest skinner på de snille barn, sa han.

– Helt feil!

Slik reagerer Kamilla på Solvik-Olsens utspill.

– Man skal absolutt si hva man mener og hva man står for. Det man står for er rett så lenge man selv mener det, sier hun.

– God utfordring

Til tross for at Solvik-Olsen og ungdommene ikke var enige i alt, forteller statsråden til NRK at han hadde glede av å besøke NUs landsmøte:

– Jeg synes det var spennende å være her og møte engasjert ungdom som både tar opp de store, globale spørsmålene og de veldig lokale. Det å bli utfordret på alt på en gang, er bra. Så var det åpenbart at noe er vi enige om, mens andre ting er vi uenige om, sier han.