Hopp til innhold

Kaldt ute? Da kan du få til dette

Nå kommer kulda krypende over store deler av landet. Det kan likevel være verdt å ta med seg et kamera og trosse minusgradene.

Tea Dump

Bildet til Michael H. Davies har blitt en viral hit etter at det ble publisert.

Foto: Michael H. Davies

Bildet «Tossing Tea on the Tundra» har eksplodert på internett. I 40 minusgrader tok den canadiske fotografen Michael H. Davies det utrolige bildet.

For når de aller fleste av oss fyrer ekstra i peisen, pakker han utstyret og begir seg ut i ekstremkulda.

– Jeg jobber nesten alltid når det er så kaldt, du kan si at jeg spesialiserer meg i det. Der de fleste fotografer ville ansett temperaturene å være for kalde, så samler jeg sammen utstyr for å komme meg ut, sier Davies.

I videoen ser du hvordan vann umiddelbart blir til snø i Karasjok:

– I 30 minusgrader begynner ting å bli interessant

Jan Helmer Olsen

Den Karasjokbaserte fotografen Jan Helmer Olsen tar ofte bilder når det er ekstremt kaldt ute.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Karasjok i Finnmark får noen av de laveste temperaturene i Norge. Dermed har fotograf Jan Helmer Olsen, som er basert der, stor tilgang til mulighetene som melder seg når temperaturen faller.

– Når det er ekstremt kaldt ute, spesielt under –30, begynner det å bli veldig interessant. Hvis det er mye iskrystaller i lufta blir lyset helt annerledes. I ekstremkulde bruker det også å være mye nordlys, som er like fascinerende hver gang.

Temperatur påvirker ikke mengden av nordlys, men kulde og klar himmel har en sammenheng, da jorda blir mer avkjølt når det er lite skyer. Dermed er sjangsene for å faktisk se nordlyset større.

Olsen har spesialisert seg på filming fra drone, og var blant annet med på BBCs innspilling av «All Aboard! The Sleigh Ride» som ble vist på julaften i England. Under innspillingen falt temperaturen til –20, og gjorde alt adskillig vanskeligere.

Heldigvis har han noen lure triks for å få ting til å fungere.

Foto i kulde

Jan Helmer Olsen tilbringer mye tid ute, og finner farger som vi ser på dette bildet.

Foto: Jan Helmer Olsen

– Legg batteriene inntil kroppen

Et av de største problemene er at selve kameraet ikke fungerer. Batteriene tømmes svært raskt når det er kaldt, og det kan komme is på linsa. For de ekstra kalde dagene har Olsen et varmeelement som går på strøm rundt linsa på kamera, så det ikke skal fryse til.

Foto i kulde

Husk varme klær og nok batterier dersom du skal ut i minusgrader for å ta bilder.

Foto: Jan Helmer Olsen
Foto i kulde

– I 30 minusgrader begynner ting å bli interessante, sier fotograf Jan Helmer Olsen.

Foto: Jan Helmer Olsen

– Et annet triks er å putte alt av batterier under klærne, så de holder seg varme og ikke tømmes så fort.

Det er en fordel å kjenne kameraet du bruker godt, så du ikke trenger å bruke tid på å lete etter fokus og innstillinger.

Hold deg varm!

– Og begynner du først å fryse, så er det ikke spesielt moro å være ute og ta bilder. Det er lurt å ha noen tynne hansker når du skal ta i utstyret. Bar hud mot iskaldt jernstativ resulterer fort i at man forfryser fingertuppene, sier han.

Et annet tips er store dunvotter uten grove sømmer.

– Dun er supervarmt, så mykt at du kan føle knappene på kameraet - i alle fall hvis du har et speilreflekskamera som ikke er av den aller minste typen, sier NRKs fotograf Knut Sverre Horn, som blant annet har dekket Finnmarksløpet flere ganger.

Også Michael H. Davies sier at varme og bekledning er det viktigste.

– Det eneste rådet jeg har er å holde seg varm og positiv. Dersom du har det fælt og fryser kommer til å reflekteres på bildene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark