Justisminister: – Finnmark får eget barnehus

Barn i Finnmark må bruke lang reisetid for avhør i Tromsø. Nå blir det slutt på praksisen som skal ha vært en stor belastning for barna.

Her avhøres barna

Ved Statens barnehus foregår blant annet medisinske undersøkelser og avhør av barn med politi som er spesielt utdannet til å snakke med barn og ungdom. Finnmark politidistrikt avhørte 169 barn i fjor. Avhørene ble gjennomført i Tromsø.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det har lenge vært en bekymring for politiet i Finnmark at barn fra fylket må reise til Tromsø for å avgi vitnemål.

Finnmark politidistrikt avhørte 169 barn i fjor. Avhørene ble gjennomført i Tromsø.

Til NRK i dag sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) at de har vedtatt at det skal opprettes et eget barnehus i Finnmark.

– Det er uholdbart at Finnmark som eneste politidistrikt skal stå uten eget barnehus. I dag besluttet vi å opprette en underavdeling i Finnmark for barnehuset i Tromsø. Den skal komme på plass i løpet av relativt kort tid, sier Amundsen.

Per-Willy Amundsen

De neste ukene skal man finne den beste plasseringen for barnehuset, men man regner med å få tilbudet raskt på plass, ifølge Amundsen.

Foto: Tormod Strand / NRK

Lik kompetanse som ved andre barnehus

Barnehuset som skal opprettes i Finnmark blir en underavdeling til barnehuset i Tromsø, men justisministeren lover at kompetansen og tilbudet ikke skal vike for det man har i Tromsø.

Barn skal ha det samme faglige tilbudet, også fra medisinsk personell. Vedtaket er gjort og penger er satt av til formålet.

– Nå gjelder det å finne den beste plasseringen for barnehuset. Det er lange avstander innad i Finnmark også, derfor må vi bruke noen uker fremover på å vurdere dette, sier Amundsen.

Ellen Katrine Hætta

Politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta har lenge vært opptatt av at Finnmark burde ha et eget barnehus.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Politimester: – Kjempeflott

Politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta har lenge sett et behov for et barnehus i Finnmark. Fram til nå har barna måttet dra lange avstander for å bli avhørt.

– Det er kjempeflott at regjeringen tar dette på alvor og ser familiene og barna i Finnmark. Vold mot barn er et saksfelt jeg har jobbet mye med i Finnmark, sier politimesteren.

Hætta foreslår en ambulerende ordning.

– Ja, det bør vi ha. Vi bør ha flere steder hvor barna kan bli avhørt, og jeg tror det kan fungere med ressurser fra Tromsø. Det viktigste er vi minsker reiseavstandene til disse barna, sier hun.