NRK Meny
Normal

Juoksa ordnet seg sommerjobb på museum

Stor uvitenhet og gammeldagse holdninger om samer hos «folk flest» ga Juoksa Smuk ideen til en litt spesiell sommerjobb.

Juoksa Smuk

En koftekledd Juoksa Smuk inviterer turister inn en tradisjonell lavvo, presenterer dem for tamme reinsdyr og forteller at hverdagen hans vanligvis ikke ser slik ut.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Dette er en tradisjonelt innredet lavvo. Man sitter på reinskinn på bakken, sier Juoksa Smuk og viser frem arbeidsplassen utenfor Varanger Samiske Museum.

Bålkos er en viktig del av besøket i lavvoen til Juoksa Smuk. De første som kommer innom denne dagen er fra Sogn og Fjordane, men 23-åringen tar imot folk fra alle verdens hjørner.

Over en rykende varm kopp kaffe får gjestene høre om samisk levemåte, og se og kjenne på samisk håndverk.

Tok kofta på for turistene

Reindrift er fremtiden for den unge reineieren, men han har i flere somre vært museumsguide. Erfaringen ga ideen til denne sommerjobben.

Juoksa Smuk

Reinsdyret Nestegallo, tar mer enn gjerne imot godbiter fra gjestene som besøker Juoksa Smuks sameleir.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Folk spurte hvor samene er, og hvor koftene og reinsdyrene er. Da måtte jeg forklare til dem at jeg selv er same, men vi går ikke med kofter hver dag. Reinen er på fjellet og vi bor i vanlige hus, ikke i lavvoer som mange turister tror, forteller Juoksa.

Han fant ut at han skulle gi turistene det de ønsket seg og avkrefte noen myter i samme slengen.

– Da slo jeg opp denne leiren med tradisjonell lavvo og tamme reinsdyr, hvor jeg går med kofte og forteller om samisk kultur, tradisjoner og historie.

Fornøyd med sameleir

Mia Krogh, Varanger Samiske Museum

Leder for Varanger Samiske Museum, Mia Krogh.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Jeg blir stadig overrasket over hvor lite folk vet. Kanskje det stereotypiske bildet av det å være samisk lever videre blant folk flest, undrer lederen på Varanger Samiske Museum.

Mia Krogh er glad for å ha sameleiren på museumsområdet denne sommeren. Museumssjefen mener den er et viktig tillegg til historien som fortelles på museet, for det er fremdeles mye uvitenhet og gammeldagse holdninger rundt samer:

– Å være same betyr å være moderne også. Man har mobiltelefoner og vanlige jobber, i tillegg til reindrift, fiske og jordbruk. Det er viktig at lokale ungdommer kan være med og formidle det, sier hun.

Setter pris på spørsmål

Gjestene fra Sogn og Fjordane prøver de å kaste lasso og hører oppmerksomt på Juoksa. De er nysgjerrige på hvordan livet til en ung same er, og Juoksa stortrives med å fortelle.

Han synes det er flott at folk spør om alt de lurer på.

– Det er veldig fint å snakke med gjester og fortelle om kulturen min som jeg er stolt av. Det er gøy at de er interessert. Da blir det bare artigere å stå og fortelle om livet mitt, sier Juoksa.

Stor uvitenhet og gammeldagse holdninger om samer hos «folk flest» ga Juoksa Smuk ideen til en litt spesiell sommerjobb.