NRK Meny
Normal

Jern-Helga: – Send dem rett til Kabul

Arbeiderpartiets Helga Pedersen vil ha lynbehandling av asylsøknader og direktefly fra Kirkenes til Kabul.

Helga Pedersen

Helga Pedersen vil ha flere saksbehandlere til Kirkenes så fort som mulig.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Pedersen mener at regjeringen med statsminister Erna Solberg, også kalt «Jern-Erna», ikke handler raskt nok i flyktningesaken. Nå vil hun ha løsninger på bordet som det virkelig lukter jern av.

– Nå er det viktig at regjeringen ikke driver seminar og diskuterer innstramninger i innvandringspolitikken som tidligst vil gi effekt om flere år. Nå er det viktig med tiltak som har effekt på grensene Storskog og Svinesund – her og nå, sier hun.

Pedersen er selv fra Tana i Finnmark, ikke langt fra Sør-Varanger, som denne høsten har tatt imot en sterk strøm av flyktninger som har kommet over grensa fra Russland, på Storskog.

Direktefly til Kabul

– For Storskog sin del er det viktig at regjeringen nå har trykk på dialogen med Russland og får til en løsning her. Deretter er det viktig at man får opp tilstrekkelig med ressurser når det gjelder saksbehandlere og politi. Det som virker er at man får luket ut i Kirkenes de som ikke har rett på opphold i Norge og at man får satt dem på flyet fra Kirkenes og ut av landet, sier hun.

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, vil ha direktefly fra Kirkenes til Kabul og får støtte fra partifelle Helga Pedersen.

Foto: Jan Harald Thomassen

Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen (Ap) har tatt til orde for et direktefly fra Kirkenes til den afghanske hovedstaden Kabul for afghanske asylsøkere som ikke blir gitt rett på opphold i Norge. Dette betinger imidlertid at asylsøknadene blir behandlet ferdig allerede mens asylsøkerne oppholder seg i Kirkenes.

– Dette synes jeg er en veldig godt innspill fra Rafaelsen. Da må regjeringen ta grep. Fortsatt er det ikke tilstrekkelig saksbehandlingskapasitet i Kirkenes etter alle ukene denne situasjonen har pågått, sier Pedersen.

Pedersen mener at det er «åpenbart» at mange som kommer over Storskog nå ikke har krav på beskyttelse og at det er gjennom å returnere denne gruppen raskt man frigjør husrom og kapasitet til å ta imot personer som er truet av krig og forfølgelse og som dermed har rett på beskyttelse i Norge.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Justisdepartementet i denne saken.

– Ingen «quick fix»

André Skjelstad, innvandringspolitisk talsmann i Venstre, ber justisminister Anundsen sette seg på første fly til Moskva for å løse problemet ved storskog.

Pedersen mener at det heller er utenriksminister Børge Brendes oppgave.

– Dette er ikke en «quick fix». Det er et russisk ansvar å passe på at deres eget lovverk blir etterfulgt. Men det er veldig viktig at Norge prioriterer dialogen med Russland.

I løpet av ukens fire første dager har det kommet 719 asylsøkere gående eller syklende over grensen i Finnmark.

Siden september har økningen vært voldsom, og om tempoet holder seg på dagens nivå, vil det komme 65.000 asylsøkere over grensen fra Russland på ett år.