Hopp til innhold

Jensens forsvarer: – Har knapt sett en mer urimelig tiltale

VADSØ (NRK): Aktor krever ett år og seks måneders fengsel for den utroskapstiltalte lokalpolitikeren Bernt-Aksel Jensen. – Hårreisende at han foreslås fengslet for å ha ivaretatt sin kone, sier forsvareren.

Per Magne Kristiansen

INGEN KJELTRING: – Jeg kan virkelig ikke se at denne mannen som har tatt seg av sin kone, skal likestilles med en kjeltring som unndrar penger fra kreditorene, sa Bernt Aksel Jensens forsvarer Per Magne Kristiansen i sin prosedyre.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Advokat Per Magne Kristiansen leverte et følelsesladet forsvar for Jensen da saken ble avsluttet i Øst-Finnmark tingrett onsdag. Jensen var hjelpeverge for sin demente kone Anne Strifeldt, og er tiltalt for grovt økonomisk utroskap for 1,4 millioner kroner.

– Er det noe snev av rettferdighet her i verden? Hvem er det som fortjener disse pengene? Er det han som er oppe om natten og passer på sin kone, skifter bleier og besøker henne hver dag? Eller er det to gutter som er på besøk en eller to ganger i året, sa Kristiansen, med henvisning til Strifeldts to sønner, som har flyttet fra byen.

I sitt vitnemål dagen før sa guttene at de mistet kontakten med moren etter hvert som hun ble stadig hardere rammet av Alzheimer.

– Tillitsbrudd

Det sentrale i tiltalen er at Jensen var hjelpeverge, ikke bare ektemann.

– Det er høy terskel for å komme unna med at man ikke forsto eller ikke visste. Han gjorde ikke undersøkelser om hva som var det riktige, sa aktor Jens Bernhard Herstad.

Jens Bernhard Herstad

Aktor Jens Bernhard Herstad mente Bernt-Aksel Jensen hadde blandet rollene som ektemann og hjelpeverge, og ikke satte seg inn i reglene som gjelder.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Han mente at Anne Strifeldt ikke hadde noen glede av bilen som ble kjøpt for hennes penger i 2012, da hun var blitt for syk til å dra på tur. Forsvareren var uenig, og mente dessuten at bilen ble bestilt før Jensen ble hjelpeverge.

Aktor mente også Jensen tok bevisste valg da han satte store beløp i fond.

– Han bestemte seg for én fondstype for sine egne penger, og en annen type for hennes, der han selv var begunstiget. Ved Annes eventuelle død ville midlene gå til ham og ikke til boet. Hun hadde to særkullsbarn, og ingen ting tilsier at hun ville favorisere Bernt-Aksel foran barna, mente Herstad.

Penger til medisiner

Jensens forsvarer viste til at paret hadde hatt felles økonomi siden de ble samboere, og mente alt var gjort i Annes interesse.

– Pengene ble ikke stående fordi de på et senere tidspunkt skulle gå utenom boet. De skulle være der hvis mirakelet skulle skje – at det kom en vidundermedisin (mot Alzheimer, red.anm.) som kostet en million.

Kristiansen la vekt på at fondet uansett ikke ville være skjult for boet, og at Jensen selv ikke hadde tenkt tanken på å flytte pengene.

– Det er ikke den sleipe og slue ektemannen som tar kontakt med forsikringselskapet for å få en polise. Det er tvert imot. Det er så velsignet greit i denne saken at det er selskapet som tar kontakt med ham.

Kristiansen ba om frifinnelse, og la til at straffen aktor ba om var høyere enn i saker der store millionbeløp har gått tapt.

– I denne saken er det ingen som har tapt ett øre, sa forsvareren.

Bernt-Aksel Jensen

I retten i dag sa Bernt-Aksel Jensen at han hadde følte seg som en skurk i lokalsamfunnet, etter presseoppslag og spekulasjoner rundt hva han skulle ha gjort.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark