Jaktkortsalg falt med fire millioner etter rypesvikt

10. september er en helligdag på linje med andre helligdager for mange. Det er starten på rypejakta og måneder med venting på rypekull i bjørkekrattet, fine fjellturer og forhåpentligvis fangst

Rypejakt

Årets rypejakt byr på lite ryper. Finnmarkseiendommen har derfor solgt betydelig færre ryper enn normalt. Bildet er fra en jakttur i Kvalsund i Vest-Finnmark for et par år siden.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

I år blir det trolig bare fine turer for de fleste – om noen tur i det hele tatt.

Prognosene viser sammenbrudd i rypebestanden og Finnmarkseiendommen (Fefo) har innført de strengeste begrensningene noensinne.

Bare solgt en tredjedel

Og de dårlige prognosene har ført til at det er betydelig færre jegere som likevel vil jakte. Finnmarkseiendommen har i år solgt 1281 døgnkort og 695 sesongkort. I tillegg er det 111 som har gratiskort.

Eirik Palm

Informasjonssjef Eirik Palm i Finnmarkseiendommen.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

– Vi har solgt jaktkort for 2,2 millioner kroner. normalt selger vi for om lag seks millioner kroner i året, forteller informasjonssjef Eirik Palm i Fefo.

På grunn av restriksjonene har dessuten Fefo gitt jegere mulighet til å ombestemme seg og få penger tilbake for allerede kjøpt jaktkort.

– Vi har refundert jaktkort for 250.000 kroner, forteller Palm.

Jakter færre dager

Også på øvrig statsgrunn i nord merkes de dårlige jaktutsiktene på interessen fra jegerne.

– Vi har solgt færre kort også i Troms og Nordland, men forskjellene er ikke så store som i Finnmark. Dessuten ser vi at antall jegere ofte er ganske stabilt, men i dårlige år så jaktes det færre dager, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

– Nå de første jaktdagene ser vi likevel at det er fullbooket flere steder, legger han til.

Prognosene fra Statskog for jakta i Sør-Norge er betydelig bedre enn lengst nord. Her er også salg av jaktkort omtrent som normalt.

– Her har det vært bedre med mus og smågnagere, sier breisjøberget som selv jakter på Finnskogen denne første jaktdagen og kan berette om rimelig bra med fugl.

Bevisste jegere

Eirik Palm føler seg ganske trygg på at mange som egentlig hadde tenkt seg på jakt vil bruke høsten til andre ting enn å jakte.

– Finnmark er jo et fylke med mange muligheter uansett, og jeg oppfatter jegerne som opptatte av forvaltning. Det er jo i alles interesse å ta hensyn til bestanden, sier han.

Palm oppfordrer dessuten de som skal ut på jakt til å spare på ammunisjonen dersom de kommer på enkeltfugler.

– Vent med å skyte til du finner et kull, sier han.

De konkrete begrensningene for jakta i Finnmark er generelt ei lirype og ei fjellrype, eller to fjellryper per jeger per dag.

– Men i Sør-Varanger og Karasjok er begrensningene en hønsefugl hver dag, forklarer Palm.

Det er også områder i Finnmark som er forbeholdt jegere bosatt i fylket. Oversikten over jaktfelt med begrensninger finner du her.

Den dårlige rypehøsten har forøvrig ført til diskusjon om totalfredning. I en pressemelding fra Fefo sier utmarksforvalter Einar Asbjørnsen at forsøk med fredning ikke har vist at det blir mer ryper året etter.

– Dette understreker at bestandsdynamikken er kompleks hos rypa og at det er flere faktorer enn jegernes børser som styrer bestandsutviklingen, sier han.

Vil kontrollere

Finnmarkseiendommen starter for øvrig jaktsesongen med kontroller også i år.

– Vi kommer til å være ute i terrenget de første dagene med helikopter, sier Palm.