Jakter på to sultne og en nærgående bjørn

Det jaktes på to sultne bjørner som har drept over førti sau i Tana og Nesseby på vandring etter mat, og en veldig nærgående bjørn i Pasvik.

Bjørnunger

Det er svært mye bjørn i Pasvikdalen i Øst-Finnmark for tiden. Innbyggerne i bygda vil leve side ved side med den, men ikke ha den luskende rundt hushjørnene.

Foto: Åse Ingerøynen / NRK

Men så langt er ingen av de tre bjørnene som det er gitt fellingstillatelse på tatt, sier rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn (SNO) i Finnmark, Magne Asheim.

– Det er gitt fellingstillatelse i Tana og Nesseby, det tror vi fortsatt er den samme bjørnen. Det er funnet tilsammen over 40 sauekadaver. Kadavrene er to og tre uker gamle, og siden det ikke er funnet ferske kadaver så er bjørnejakta litt begrenset akkurat nå.

Magne Asheim

Rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn (SNO) i Finnmark, Magne Asheim avviser at bjørnen i Pasvik blir tiltrukket av søppel..

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Den andre fellingstillatelsen er gitt på en bjørn i Neiden. De tre sauekadavrene som ble funnet i der er også dokumentert tatt av bjørn, sier Asheim, men heller ikke der er det ferske kadavre. De er snart en uke gamle nå.

Det siste er et fellingstilloppdrag som SNO har fått og det er på bjørnen i Pasvik, som også er den eneste bjørnen som er observert.

– Den har vi funnet flere ganger, sier Asheim. Men heller ikke den er skutt. Bjørnen i Pasvik har vi et oppdrag på å følge opp og eventuelt avlive, hvis den på nytt dukker opp og har samme adferd.

– Pasvikbjørnen er ingen søppelbjørn

Magne Asheim avviser at bjørnen i Pasvik blir tiltrukket av søppel.

– Bjørnen i Pasvik har trukket ned til folk for å beite på jordene. Bjørnen har ikke spist fra søppelbøttene til folk.

Norges Miljøvernforbund frykter at bjørner som trekker ned i boligfeltet for å spise søppel kan få alvorlige konsekvenser.

– Bjørnen blir provosert ned til boligområdene som følge av at søppel blir hentet alt for sjeldent. Bjørn i boligområder kan i verste fall angripe eller komme i konflikt med mennesker, sier Ørjan Holm, som er regionleder nord i Norges Miljøvernforbund.

Men det er ikke SNO enig i.

Søppelbjørn

Bjørnen har flere ganger søkt til husene i Øvre Pasvik etter mat.

Foto: Steinar Wikan

Klaget inn fellingstillatelsen

Norges Miljøvernforbund klaget tirsdag inn fellingstillatelsen på bjørnen i Pasvik, som myndighetene mener har blitt for lite sky for folk.

Ørjan Holm. Norges Miljøvernforbund.

Ørjan Holm og Norges Miljøvernforbund klaget tirsdag inn fellingstillatelsen på bjørnen i Pasvik, som myndighetene mener har blitt for lite sky for folk.

Foto: Pressebilde.

Organisasjonen krever at det benyttes gummikuler for å jage bjørnen.

– Dette svir nok for bjørnen, men den vil nok få et litt annet syn på folk etter en slik opplevelse, skriver forbundet i en pressemelding.

De mener at det heller ikke er gjort nok for å jage bjørnen bort med hund.

Dårlig sommer også for bjørnen

En kald sommer gjør forholdene vanskeligere enn ellers også for bjørnen.

– Det er mye kaldere i år. Det har ikke blitt noe blåbær, og da må den lete mer etter mat, gjerne i nye områder der det er sau. Det kan være en forklaring, sier Magne Asheim

Årsaken til at vi i sommer opplever flere sauedrap handler ikke om at det er flere bjørner, men den kalde sommeren vi har hatt, mener Asheim.

– Normalt ville bjørnen spist urter og gress, og etterhvert bær.

Det er så langt i sommer skutt en bjørn i Tana. Den ble felt i begynnelsen av juni fordi også den hadde tatt sau.