NRK Meny
Normal

Ingøys siste skoleelev: Verst for mor

Årets 17. mai er veldig spesiell for bygda Ingøy i Finnmark. I år går den siste eleven ut av skolen og den legges ned.

Siste elev ved Ingøy

Se intervjuet med den siste skoleeleven på Ingøy, Andrine Klausen. Foto: Stian Strøm/NRK.

På Ingøy i Måsøy kommune i Finnmark bor det bare 22 mennesker. Det går én elev på skolen der som har én rektor og én lærer. I år er eleven Andrine Klausen ferdig, og skolen legges derfor ned.

I år er dermed siste 17. mai-arrangementet på skolen, men likevel var det duket for full feiring med tog og alt som hører med.

– I dag skal vi først og fremst feire. Ingøy har en lang tradisjon med å feire på denne måten, med barnetog og alt, sier Erik Næss som er rektor på skolen.

Da han flyttet til Ingøy kunne han ikke spille saksofon, men i dag fremførte han nasjonalsangen med instrumentet.

– Det første året jeg var her på fulltid fikk jeg et tips om å finne meg en hobby i mørket når sola forsvinner og stormen uler. Da ble det til at jeg fikk lånt meg en saksofon og i dag står jeg her, selv om det går an å sette spørsmålstegn ved om jeg egentlig kan spille, forteller Næss.

Siste 17. mai på Ingøy skole

Det var heldigvis flere enn én som møtte til 17. mai-toget på Ingøy.

Foto: Allan Klo

– Vi gjør alle ting for siste gang nå

Han må innrømme at det er rart å være rektor ved en skole som har sin siste 17. mai-feiring.

– Det er unektelig litt spesielt. Det er noen år siden jeg har vært her på fulltid. De siste årene har jeg ambulert litt med et annet arbeidssted, men det er klart det er spesielt å være her når det er siste gang.

Rektoren synes det er vemodig at skolen nå skal legges ned, men vil samtidig berømme Måsøy kommune som har holdt skolen åpen til siste barnet går ut.

Monica Klausen er moren til Andrine, og er både født og oppvokst på Ingøy.

– Det er spesielt at min datter er den siste eleven, men som Erik sier er vi veldig glad for at hun fikk sluttføre her ute. Det var det hun ville. Andrine synes også det er spesielt, siden vi gjør alle ting for siste gang nå.

Hver 17. mai kommer det tilreisende til øya, og i år regner Klausen med at de blir rundt 50 personer.