NRK Meny
Normal

Ingen vil hente disse livsfarlige gassflaskene

Finnmark (NRK): Flere hundre livsfarlige propanflasker ligger fremdeles langs norskekysten. Kommunene ønsker ikke å bruke penger på å samle dem inn, og stoler på kystvakta.

Gassflasker

LIVSFARLIGE: Dette er en av flaskene som har vært på avveie. Den ble observert utenfor Bodø, og ble plukket opp av brannvesenet i vår.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Arne Myrseth

Brannsjef i Hammerfest, Arne Myrseth påpeker at en propanflaske som er lekk har en stor brannfare.

Foto: Allan Klo / NRK

Et halvt år etter at 1400 propanflasker falt på sjøen under transport til Island, ligger det fremdeles mange flasker langs den norske skjærgården.

Regningen for å samle disse inn legges over på kommunene, som stoler på at Kystvakta gjør jobben.

De svært store propanflaskene kan utgjøre en risiko.

– Så lenge flaskene er tette så er de trygge, men vi har funnet flere flasker som lekker. En lekkende propanflaske representerer en meget stor brannfare, sier leder for brannvesenet i Hammerfest, Arne Myrseth.

110-sentralens oversikt

OVERSIKT: Grønt markerer flasker somm er hentet inn, men de røde viser at der enda er mange igjen langs kysten. OBS: Dette kartet er ikke oppdatert med de ferskeste tallene.

Foto: 110-sentralen

– Om det blir bevilget penger, skal vi dra og hente dem

Brannvesenet i Hammerfest har på et halvt år fått melding om 148 propanflasker, som hver veier 50 kilo.

Et fåtall av disse er samlet inn, og de resterende befinner seg fremdeles langs skjærgården fra Varangerfjorden i øst til Øksfjord i vest.

Strøm og vind har sendt flaskene til land, der Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har plassert opprydningsansvaret på den enkelte kommune.

– Det er ikke avklart hvem som dekker de kostnadene. Vi får ikke dekt noe og vi har ikke noe budsjett på å dra og hente flaskene som ligger utenfor allfarvei. Om det blir bevilget penger, skal vi dra og hente dem, sier brannsjef i Nordkapp, Per Ivar Pettersen.

Der har man kun tatt inn flasker som er plukket opp av privatpersoner.

– Jobber ikke gratis

Gassflasker funnet i havet av Salten brann

Slik ser gassflaskene, som brannvesenet betegner som livsfarlige, ut. Over 600 flasker er på avveie langs kysten i Nord-Norge.

Foto: Salten Brann

Brannsjefen i Hammerfest koordinerer innsamlingsarbeidet for hele fylket, og sier Kystvakta har vært til stor hjelp.

Men Steve Olsen ved Kystvaktskvadron Nord, sier de kun plukker opp flasker som ligger i åpen sjø, og understreker at de ikke akter å fungere som gratis støttepartner for kommunene i denne saken.

Brannsjefen innser at hele prosjektet er i ferd med å miste troverdighet.

– Det er litt uheldig, for vi kan risikere at flaskene blir liggende lenge og kan komme i gale hender, sier Myrseth.

– I tillegg gir det et dårlig signal hvis noen finner en flaske og rapporterer til brannvesenet, og det ikke skjer noe. Da kan fort den innringeren få en oppfatning av at det ikke har noen hensikt å informere myndighetene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har ikke besvart NRKs henvendelser i denne saken.

Laster Twitter-innhold