Ikke støtte for Sandbergs forslag på Stortinget

Det er ikke bare langs Finnmarkskysten at fiskeriministeren sliter med å få napp for sitt forslag om å fjerne pliktsystemet for trålerne.

Spørretime på Stortinget

Torsdag 8. juni skal Stortinget behandle fiskeriminister Per Sandbergs forslag om å fjerne pliktsystemet for trålerne. Det er lite som tyder på at forslaget går gjennom uten store endringer.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– I utgangspunktet er Høyre for dagens forslag, men vi ser at det er mye motstand blant folk og i andre partier. Det er ikke beint fram, sier Ove Trellevik, fiskeripolitisk talsperson for Høyre.

Motstanden mot fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) forslag om å fjerne pliktsystemet for trålerne nådde sitt foreløpige høydepunkt under det stappfulle folkemøtet i Vardø torsdag.

Likevel står Sandberg på forslaget om å fjerne pliktsystemet for trålerne og overføre 20 prosent av trålerkvotene til kystflåten. Dette mener han er det beste for å få til arbeidsplasser på kysten. Kritikerne mener trålerrederne stikker av med store verdier som egentlig fellesskapet.

Ingen støtte fra KrF

Men Kystopprøret i Vardø kan få hjelp av Stortinget til å stoppe forslaget. Frp og Høyre styrer i mindretall, og er avhengig av hjelp fra støttepartiene Venstre eller KrF. Begge er skeptiske til Sandbergs forslag.

Kristelig Folkeparti kommer ikke til å støtte forslaget slik det foreligger i dag. Det ble klart etter en resolusjon på landsmøtet tidligere i år.

– Vi vil ikke endre pliktsystemet nå, men heller se det i en sammenheng med resten av kvotesystemet, sier Svein Iversen i Finnmark KrF.

Han tror regjeringen vil slite med å få flertall i Stortinget.

– Fordi du gir for lite tilbake til kysten, som er helt avhengige av fisken for å overleve. Jeg tror ikke Per Sandberg vil lykkes uten å komme med andre og mer radikale forslag.

– Det må tilbakeføres mer kvoter til kystflåten, kanskje opp mot 50 prosent, spekulerer han.

Pål Farstad

Stortingspolitiker Pål Farstad (V).

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Vil ha endringer

Heller ikke Venstre kommer til å støtte forslaget uten endringer.

– Det vil ikke være forenlig med programmet vårt eller den debatten som går i Venstre, så må vi se om det er elementer vi vil ta med eller om vi skal vi snu opp ned på alt, sier fiskeripolitisk talsperson Pål Farstad.

I det ferske partiprogrammet for neste stortingsperiode heter det at «leveringsplikten må overholdes og fisk landes til fiskeriavhengige kystsamfunn». Hvis ikke mener Venstre at kvotene må trekkes tilbake.

Vil beholde aktivitetsplikten

Også i Høyre er man åpne for andre forslag.

– Vi mente egentlig noe annet i forrige runde, påpeker Høyres Ove Trellevik.

Han trekker fram et forslag fra tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) om å fjerne både leverings- og bearbeidingsplikten, men beholde aktivitetsplikten.

Ove Trellevik

Stortingspolitiker Ove Trellevik (H).

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Vi så for oss en regional løsning som må vurderes hvis det ikke er flertall for det regjeringen har kommet med. Aspakers forslag var et godt alternativ. Da fikk vi opphevet de to pliktene som ikke fungerer, men står igjen med aktivitetsplikten, som er den som betyr noe for kysten, sier Trellevik.