Hopp til innhold

Vårin (15) har ikke råd til klassetur

Tiendeklassingen Vårin Larsen klarte ikke å samle inn flere tusen kroner til klassetur og får dermed ikke være med når klassen skal til London.

Vårin har ikke råd til klassetur

Vårin Larsen kjøper nytt utstyr til skolestart, men gleder seg ikke til siste året på ungdomskolen. Hun har ikke råd til å dra på klassetur.

Vårin

Elev Vårin Larsen.

Foto: Kai Erik Bull/NRK

En tredel av tiendeklassingene på en ungdomsskole i Alta skal ikke være med på årets klassetur.

Vårin klarte ikke å skaffe 8000 kroner til London-turen, og må dermed sitte igjen på skolen, mens vennene drar.

– Alle kommer til å snakke om det i ukene før og etter. Og alle kommer til å glede seg. Men så er man utestengt fra det. Det er ikke akkurat den beste følelsen i verden, sier hun.

Vårin er ikke den eneste på klassetrinnet. Av 95 elever er det 37 som blir igjen.

– Det er på en måte litt deprimerende og et press. De andre har mye penger og det har ikke jeg. Jeg synes det er så mye pengepress rundt dette, sier Vårin.

Jeg har ikke lyst til at det skal ødelegge for de andre i klassen, for de har sikkert gledet seg veldig til dette.

Vårin Larsen
Skolene har ikke råd

Mange skoler har ikke budsjett til klasseturer, dermed må lærerne søke om permisjon og reise på fritiden. Elevene og foreldrene må selv stå for planleggingen.

Rektor Knut Ingar Olsen ved Sandfallet ungdomsskole, forteller at ambisjonsnivået for turene kan bli for høyt.

– Det går kanskje en grense på hvor mye man skal legge opp til, fordi man kanskje kan ekskludere noen. Alternativet er at jeg enten sier tvert nei, eller at de prøver å komme til en ordning som gjør at så mange som mulig kan delta, sier han.

Knut Ingar Olsen

Rektor ved Sandfallet ungdomsskole, Knut Ingar Olsen.

Foto: Kai Erik Bull/NRK

Olsen forteller at om elevene ønsker å reise på tur må de og deres foreldre stå for klasseturen selv. Så kan lærerne være med å bidra hvis de ønsker det.

– Hvis vi skulle reist på tur i skolens regi hadde vi vært nødt til å ta det inn i vårt eget budsjett. Det har vi ikke budsjett til. Hvis lærerne skulle reist på en slik tur, hadde jeg vært nødt til å forholdt meg til tariffer og den slags, sier han.

Klassen til Vårin har siden de begynte på ungdomsskolen jobbet med forskjellige dugnadsaktiviteter for å få penger til turen. Ikke alle har bidratt like mye. Noen har dermed betalt seg inn på klasseturen med en høy egenandel i stedet.

For Vårin blir det ingen tur i år. Men hun håper at hennes historie kan sette fokus på problemet.

– Jeg synes det er bra at folk kan se hvor mye press det er rundt dette. Men jeg har ikke lyst til at det skal ødelegge for de andre i klassen, for de har sikkert gledet seg veldig til dette, sier hun.

Benjamin Skiaker Myrstad, påtroppende leder i Elevorganisasjonen

Leder i Elevorganisasjonen, Benjamin Skiaker Myrstad.

Foto: Johan B. Sættem

Uakseptabelt med egenfinansierte klasseturer

Leder for Elevorganisasjonen, Benjamin Skiaker Myrstad, synes det er uakseptabelt at skoler legger opp til egenfinansierte klasseturer.

Elevorganisasjonen bekrefter tendensen, det finnes elever over hele landet som sitter igjen mens resten av klassen drar på tur.

Økonomi er årsaken for mange.

Han mener det er problematisk fordi norsk skole skal være gratis.

– Når man da oppfordrer hele klassen til å gjøre sånne ting og bevist utestenger visse elever som man vet har økonomiske problemer, da begynner det å skurre for oss, sier Myrstad.

Elevorganisasjonen ser at det er flere skoler som sliter med å få finansiert klasseturene sine. De har foreslått et fond der skoler kan søke om penger til å fullfinansiere sin klassetur.

– Vi vil gjerne at folk skal dra på klassetur. Men det blir problematisk når man legger opp til egenfinansiering av klasseturen.

– Det er brutalt

Laster Twitter-innhold

Saken har engasjert mange på sosiale medier. Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen har kommentert saken på sin Twitter-profil.

Helga Pedersen

Helga Pedersen mener man bør senke ambisjonene til hvor man skal dra på klasseturene, slik at alle kan være med.

Foto: Kallestad / SCANPIX

– Det er rett og slett ulovlig. Man kan ikke nekte enkeltelever å bli med på klassetur. Enten må hele klassen reise, eller så blir det ikke noe klassetur. Det er brutalt å stenge ute elever, sier Pedersen i et intervju med NRK.

Pedersen mener det er ulovlig på grunn av at det man gjør på skolen skal være tilgjengelig for alle.

– Gratisprinsippet gjelder også på skoleturer, selv om klassen selvfølgelig også har et ansvar for å samle inn penger, sier hun.

Hun mener det ikke er en god unnskyldning at det er foreldrene, og ikke skolen, som arrangerer turen.

– For meg så fremstår dette som et forsøk på en kreativ omgåelse av loven. Jeg mener derfor at kunnskapsministeren må vurdere lovligheten i dette og hvis jussen åpner opp for det, så må slike smutthull tettes. Slike løsninger som de har forsøkt seg på her undergraver intensjonen i loven, sier hun.

Ønsker en løsning

Ronny Berg

Varaordfører Ronny Berg (Frp)

Foto: Robin Mortensen/NRK

Pedersen mener kommunen bør stoppe turen hvis ikke alle får være med.

Varaordfører i Alta og leder av Finnmark Frp, Ronny Berg, synes det er uheldig at så mange elever har blitt ekskludert.

Berg har foreløpig ikke satt seg inn i lovverket for å se om det er lovlig eller ikke, men vil ta saken videre.

– Jeg vil spørre kommunallederen i dag om de ikke kan sette dette på sakskartet til orientering for å få en diskusjon rundt saken. Jeg ønsker å finne en løsning der man ikke ekskluderer noen, sier Berg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark