Russlandekspert: Ikke overrasket over utvisning av barentsmedarbeider

Saken der barentsmedarbeider Marit Jacobsen skal være utestengt fra Russland i fem år, føyer seg inn i rekken der Russland håndhever regler mye kraftigere enn nødvendig, mener russlandekspert Julie Wilhelmsen.

Marit E. Jacobsen

Marit Jacobsen har vært ofte i Russland de siste 20 årene, både som student, turist og arbeidstaker. Hun har blant annet jobbet ved konsulatet i Murmansk som leder for visumavdelingen. Nå jobber Jacobsen som rådgiver i Barentssekretariatet i Kirkenes.

Foto: Jonas Karlsbakk, Barentssekretariatet

– Den første turen til Kaliningrad var booket lenge før jeg fikk tilbudet om jobb i Barentssekretariatet. Den andre var en reise rundt Kolahalvøya sammen med venner som bor i Murmansk.

Det sier Jacobsen om de to turene til Russland i 2017 som ifølge russiske medier var ulovlige. Reisene skal nå ha ført til at Jacobsen blir utestengt fra landet i fem år.

Mener rederiet burde sagt fra

Under den første turen til Kaliningrad ble Jacobsen og reisefølget stoppet av den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, for å ha oppholdt seg i et område de ikke hadde tillatelse til.

Under den andre turen, som var med båten Klavdija Jelanskaja, mente FSB at utlendingene var med på falske premisser.

– Sett i ettertid burde vi kanskje ha tatt kontakt med FSB i stedet for rederiet da vi booket turen rundt Kolahalvøya. Samtidig kunne rederiet ha sagt at vi burde ha kontaktet FSB, forteller Jacobsen til NRK.

Klavidja Jelanskaja

Det var om bord på Klavdija Jelanskaja gruppen med nordmenn og finner ble stoppet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB

Foto: Murmansk shipping co.

Hvor vidt hun er utvist eller ikke vet hun faktisk ikke. Jacobsen er for tiden på ferie og har ikke kunnet sjekke egen postkasse.

Men hun har vært i Russland tre ganger etter de to turene hun angivelig skal være utvist på grunn av, to av dem i jobbsammenheng og én privat.

Fikk bot på 2.000 rubler

Den eneste straffen Jacobsen er sikker på at hun har fått, er en bot på 2.000 rubler, som er verdt mindre enn 300 norske kroner. Hun betalte boten umiddelbart.

Pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet bekrefter det Jacobsen forteller.

Men hun sier videre at det resulterte i en bot som ble gjort opp på stedet.

– Alle skal ha fått beskjed om at saken ikke ville få ytterligere konsekvenser, sier Solberg i en e-post til NRK.

Om det skulle være riktig at Marit Jacobsen er utvist fra Russland tar hun det til etterretning.

Julie Wilhelmsen

NUPI-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen blir ikke overrasket om det stemmer at Marit Jacobsen er utestengt fra Russland. Wilhelmsen opplevde selv i 2016 å bli uttransportert fra en flyplass i Moskva, fordi hun skal ha vært en fare for rikets sikkerhet i Russland.

Foto: NRK

– Håndhever reglene kraftig

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), blir ikke overrasket når hun hører at Marit Jacobsen skal ha blitt utvist fra Russland i fem år.

– Det passer inn i et slags mønster. Russland og Vesten er i en konfliktsituasjon. Ikke minst er Russlands forhold til Nato ekstremt dårlig. Norge har de siste årene vært mer «Nato i nord» enn det Russland setter pris på. Derfor føyer denne saken seg inn i rekken der Russland håndhever regler mye kraftigere enn de hadde trengt, sier Wilhelmsen til NRK.

I 2016 ble hun selv uttransportert fra Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, fordi hun skal ha vært en fare for rikets sikkerhet i Russland. Også flere andre nordmenn har på ulikt vis blitt utestengt fra Russland de siste årene.