NRK Meny
Normal

I harnisk over nye flyruter: – En Oslo-tur vil ta to dager

De nye flyrutene setter Finnmark tilbake til 70-tallet. Det er den klare meldinga fra ni kommuner i Finnmark som har sagt hva de mener om Widerøes nye flyruteopplegg.

Flyruter

Ordførere i Finnmark er i harnisk over nye flyruter fra Widerøe. En reise fra Vardø til Oslo og hjem igjen blir ikke mulig å gjennomføre på en dag etter 1. april neste år.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Man er jo mest bare hoderystende til at det går an å komme fram til slike ruter som Widerøe har gjort. Det vitner om at her gjelder bare kapitalismen og profitten.

Dette sier en oppgitt Vardø-ordfører Robert Jensen. For Vardø er den kommunen som kommer aller dårligst ut i det nye rutetilbudet til Widerøe som skal gjelde fra 1. april neste år.

Robert Jensen

Ordfører Robert Jensen i Vardø mener de nye flyrutene setter passasjerene tilbake til forholdene på 70-tallet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

To hele dager vil det ta for en Vardøværing å reise til Oslo og tilbake. I dag kommer man fram og tilbake på en dag.

Det er samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi i Finnmark fylkeskommune som har mottatt alle innspillene fra kommunene. Da de nye flytutetidene til Widerøe ble presentert var reaksjonene sterke, og mange kommuner opplevde at de ikke hadde fått mulighet til å komme med innspill. Finnmark fylkeskommune inviterte derfor kommunene til å komme sine innspill på Widereøs nye rutetabell. Kommunene har vært løsningsorientert.

Kommunene mener å ha svarene

– Kommunene er veldig konkrete og konstruktive i sine tilbakemeldinger. De gir svar selv på hva som skal til for at de blir fornøyd, sier han.

Det som er felles for alle er ønsket om gode flyforbindelser mellom øst og vest i fylket, og gode forbindelser til Tromsø og Oslo.

Disse tilbakemeldingene samsvarer med det fylkestinget har gjort vedtak om tidligere. Samferdselssjefen tar nå med seg innspillene fra kommunene i samtalene med Widerøe og Samferdselsdepartementet og han er forsiktig optimistisk.

Honningsvåg lufthavn

De foreslåtte rutene til og fra Honningsvåg lufthavn er og rammet av endringer som har fått Nordkapp kommune til å komme med detaljerte ønsker til forbedringer.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Håpet lever

– Jeg tror det er mulig å finne løsninger innenfor dagens rammer. Og Widerøe har jo ikke mer penger med seg til dette møtet enn det som er tildelt fra departementet. Noe økte rammer har jeg derfor vanskelig å tro at de bidrar med, sier Holm-Varsi.

Vardøordfører Robert Jensen håper dagens rutenett kan videreføres.

– Jeg tror det må et politisk initiativ til, og med en god dialog med Widerøe og departementet så har jeg godt håp om å finne en løsning, sier Jensen.

Utsetter forslag

Statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet (Frp).

Foto: Olav Heggø / Samferdselsdepartementet

Statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet sier det er beklagelig at noen reisende får utfordringer med dagsmøter i Oslo, men sier minimumskravene fra departementet er det samme som tidligere.

– Og her har Widerøe lagt seg på minimumskravene, naturligvis ut fra økonomiske hensyn i konkurranse med de to andre selskapene.

Kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll sier de nå skal se på innspillene som kommer og vurdere hva som kan gjøres for å få rutene bedre.

– Men flere avganger er lite sannsynlig. Det er det ikke penger til, sier hun.