I denne kommunen vil Ap trekke seg fra valgkampen

Vardø Arbeiderparti vil ikke delta i valgkampen på grunn av kutt i skoletilbudet på Vardø videregående skole.

Demonstrasjon for Vardø videregående skole

Vardø vgs har i mange år vært truet av nedleggelse. Bildet av protesttoget er fra desember 2015. Nye kutt gjør at Vardø Ap føler seg sviktet av fylkespartiet og melder seg ut av valgkampen.

Foto: Leif Arne Haughom

– Vi føler oss ikke klare for å føre kamp for stortingskandidater som ikke har arbeidet for oss, men vært med å vedta nedleggelse av sentrale deler av en av de viktigste institusjonene i vårt samfunn.

Robert Jensen

Robert Jensen er leder i Vardø Arbeiderparti som ikke ønsker å støtte fylkespartiet i valgkampen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Partilederen Robert Jensen er ikke tilgjengelig for kommentar til NRK, men uttrykker seg klart nok i en e-post som informerer fylkespartiet om at Vardø Arbeiderparti avbestiller roser og avlyser planlagt stand.

– Vardø Arbeiderparti føler seg sviktet av fylkespartiet og våre fremste stortingskandidater. Vi opplever at de er med på å bygge ned vårt samfunn, uttrykker Jensen.

Årsaken til spliden er Teknikk og industriell produksjon-studietilbudet ved Vardø videregående skole. TIP-linjen ble midlertidig stengt i fjor, og vedtatt nedlagt i år.

Godtar ikke kutt

Vardø videregående har vært truet av nedleggelse i alle fall siden 2011, da en rapport foreslo å fjerne fem skoler i fylket.

– Å oppleve at vi nå står ovenfor det første kuttet ved Vardø videregående skole i vår valgperiode godtar vi ikke. Vi forventer at flyttingen av TIP-linjen blir omgjort politisk, er beskjeden fra Arbeiderpartiet i Vardø som vant valget med brakseier høsten 2015.

Lokalpartiet forventer at fylkespartiet står i ryggen på dem og støtter opp om Vardø videregående skole, men lederen i Finnmark Arbeiderparti mener det er lite å gjøre:

– Vi har ikke mulighet til å gjøre noe med klasseressursene. De styres av fylkeskommunen og de demokratiske organene, i dette tilfellet kompetanseutvalget, sier Ingalill Olsen.

Ingalill Olsen

Det aller viktigste for Finnmark Ap er å få skiftet regjering «sånn at vi får en bedre fiskeripolitikk og distriktspolitikk, slik at vi kan fortsette å være eget fylke og ikke bli slått sammen med Troms,» sier Ingalill Olsen som synes det er trist å ikke ha Vardø Ap med på laget.

Foto: Anniken Pedersen / NRK

– Veldig trist

Ingalill Olsen mener skolens situasjon er knyttet til kommunens økonomi og sier man må akseptere kompetanseutvalgets vurderinger «også når man ikke får viljen sin».

– Som alle politiske virksomheter må vi prøve å påvirke så godt vi kan, og akseptere at det ikke alltid går som vi ønsker.

Bortsett fra å vise frustrasjonen sin, er Olsen usikker på hva Vardø Ap kan oppnå med å trekke seg fra valgkampen.

– Jeg synes det er veldig trist at Vardø Ap ikke ønsker å være med på valgkampen. For fylkespartiet er det aller viktigste å få skiftet regjering. Jeg tenker vi trenger partiet i Vardø med på laget for å klare det. Så dette er bare trist, sier hun.