I denne bilen skal en fisker og en kokk kjøre fra Finnmark til Mongolia

I en bitte liten Toyota skal to kompiser fra Hammerfest kjøre fra halve jorda rundt – for å samle penger til sykehusklovner og regnskog. Etterpå skal de kjøre hjem igjen.

Fra Finnmark til Mongolia

Med hjemmelaget takgrind og ny motorolje er den tilårskomne Toyotaen klar til tidenes biltur gjennom drøyt 20 land.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi skal vel ikke legge skjul på at vi er litt inspirert av Øystein Bache og Rune Gokstad i Team Bachstad, som deltok i samme rallyet med en gammel brannbil, erkjenner Sjur Ness Johannesen.

I et verksted i Hammerfest holder han og kompis Ståle Olsen på å gjøre bilen ferieklar. Men det er en litt annerledes bil, og en ganske annerledes ferie!

Sammen er de Team Yakattack og skal kjøre den lille Toyotaen helt til Mongolia.

Sjur Ness Johannesen og Ståle Olsen

Sjur Ness Johannesen (t.v.) og Ståle Olsen med de siste forberedelser før turen sørover og østover. Lokale sponsorer må få sin behørige plass på bilen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi skal sammen med om lag 300 andre lag fra hele verden delta i Mongol Rally, med fellesstart fra Praha. Det er et veldedighetsrally der alle deltakerne må samle inn penger til veldedige formål. Vi samler penger til bevaring av regnskog og til sykehusklovnene, forteller Sjur Ness Johannesen.

Og hvorfor sykehusklovnene?

– Jeg har vært på sykehus et par ganger og det er grusomt kjedelig. Vi tror unger må syns det er enda verre, og da må det være bra at det er noen som kan komme å skøye litt for de, forklarer Ståle Olsen.

– Topp initiativ

Informasjonsleder Anne Berggraf i foreningen Sykehusklovnene syns initiativet fra finnmarkingene er helt topp.

Anne Berggraf

Informasjonsleder Anne Berggraf i foreningen Sykehusklovnene.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

– Det er veldig morsomt når folk gjør uvanlige ting og er med å skape oppmerksomhet rundt sykehusklovnene. Dessuten lever vi av innsamlede midler, så alle bidrag er viktige, sier hun.

Berggraf ønsker gutta en fantastisk tur og vil heie fra sidelinja.

Ruta fra Hammerfest til Mongolia

Dette er ruta finnmarkingene skal følge. Og bare etappen fra Hammerfest til starten i Praha gjør vel at få deltakere har lenger total distanse å tilbakelegge.

Illustrasjon: Google maps

Primus og nødraketter

– Vi har pakket telt, primus og nødraketter. Ja også verktøy, forteller Johannessen.

Eventyrerne som til daglig er fisker og kokk har valgt en liten Toyota fordi den er enkel å skru på og trolig lett å få reservedeler uansett hvorhen i verden.

– Det er jo meningen vi skal plages litt, men det går bra. Skru, det kan vi, forsikrer Olsen.

Sjur Ness Johannesen

De tror de er godt forberedt på det som møter dem langs ruta fra Finnmark til Mongolia. – Vi har til og med skifta olje på motoren, fleiper Sjur Johannesen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Turen østover gjennom et 20-talls land skal foregå på enkleste og rimeligste vis.

– Vi kommer neppe til å overnatte på hotell mer enn en gang i uka, og det primært for å få vaska klær. Ellers skal vi kjøpe lokale råvarer og lage maten vår selv.

– Det er en av de tingene jeg ser mest fram til, for det er mye spennende lokal mat å lære mer om, forteller Ståle Olsen, som er kokk i det daglige.

– Og så skal vi jo oppleve mest mulig underveis. Det sies at de som kommer sist fram er rallyets vinnere, for de har trolig opplevd mest på turen, legger Sjur Ness Johannesen til.

Hammerfestingene håper at turen til Mongolia verken ødelegger den lille Toyotaen de har kjøpt for 12.000 kroner, eller stemningen i bilen.

– Planen er nemlig at vi skal kjøre hjem igjen gjennom Russland, forteller de.

– Ingen glorifisert ferie

Mongol Rally er en tøff biltur på over 10.000 kilometer. På hjemmesiden til rallyet er advarslene klare om at slett ikke alle kommer fram, og at sjansene for å bli skadet eller omkomme så absolutt er til stede.

– Dette er ingen glorifisert ferie, men et risikabelt eventyr der du er helt alene, heter det i advarselen.

Finnmarkingene er ikke de eneste nordmennene som skal kjøre til Mongolia i sommer. Det samme skal blant annet to kompiser fra Sogn og Fjordane.

Også tidligere år har flere norske team gjennomført samme ekstreme bilturen, blant annet gjorde to kompiser fra Stord det for to år siden.