NRK Meny
Normal

I dag kom det ingen asylsøkere til Norge via denne riksgrensen

Sent mandags kveld i 22-tiden kunne politiet rapportere at det ikke var kommet en eneste asylsøker til Norge via Storskog grenseovergang. – Alt for tidlig å si hva dette skyldes – og om dette vedvarer, sier statssekretær.

Storskog grensekontrollsted

NORSK-RUSSISK GRENSE: Storskog grensekontrollsted har vært del av en betydelig ferdselsåre for asylsøkere. Mandag 30. november ble et unntak.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Jøran Kallmyr på Ankomstsenter Finnmark

STATSSEKRETÆR VED RUSSERGRENSEN: – Det er for tidlig å si hvorfor ingen asylsøkere krysset grensen til Norge, ser Kallmyr.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Skulle ønske jeg kunne si at dette er den nye trenden.

Dette sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til NRK, i forbindelse med hans besøk i Kirkenes.

Da den norsk-russiske grensen stengte mandags kveld, hadde ingen personer henvendt seg som asylsøker ved grensepasseringen, ifølge Østfinnmark politidistrikt.

– Dette er en ny utvikling. Men vi er nødt til å undersøke dette nærmere, og det er altfor tidlig å konkludere noe som helst, sier Kallmyr.

Statssekretæren har vært i Kirkenes grunnet samtaler med Østfinnmark politidistrikt, om asylsøkersituasjonen på den norsk-russiske grensa.

Nye, strenge krav

Politiet i Øst-Finnmark iverksatte mandag den nye instruksen fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som setter strenge krav til hvem som får lov til å komme over grensen til Norge.

Dette innebærer at norske grensekontrollører får nå vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området (se faktaboks nederst i artikkelen).

Dermed kan asylsøkerne i praksis stanses allerede før de kommer inn i Norge.

Vil ikke spekulere

Politimester Ellen Katrine Hætta

POLITIMESTER: Ellen Katrine Hætta ved Østfinnmark politidistrikt.

Foto: Tarjei Abelsen

Tidligere i dag pekte Utlendingsdirektoratet på at det er svenskene som har største del av «æren» for nedgangen i antall asylsøkere til Norge.

Politimester Ellen Katrine Hætta vil ikke spekulere på om innføringen av instruksen har noe å si for svingningene i asylsøkertallene.

– Jeg tror vi må se utfordringene i et langsiktig perspektiv. Vi vet ikke hva som skjer i morgen, sa Hætta mandag til NTB.