Hopp til innhold

I dag avgjøres skjebnen til UiT: – Gammeldags, nedlatende holdning

I dag onsdag avgjør styret i UiT Norges arktiske universitet om antall fakulteter skal bli redusert fra åtte til fem. Også fakultetsledelsen kan bli flyttet.

UiT campus Alta

I Finnmark er fakultetledelsen foreslått å bli underlagt Tromsø, mens fakultetet for Idrett, reiseliv og sosialfag i Alta er foreslått nedlagt.

Foto: Krister Mikkelsen / NRK

Professor Nils Aarsæther, UiT

Professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse ved UiT Norges arktiske universitet, Nils Aarsæther, mener UiT i Tromsø har en arrogant holdning i dette spørsmålet.

Foto: Erling Bjørklund / NRK

– Forslaget virker som en typisk kolonimaktholdning. De som ligger langt unna, og fjernt fra sentrum kan ikke styre seg selv, men må hjelpes av andre. Det er en gammeldags, nedlatende holdning som gir uttrykk for ikke liten arroganse.

Det sier Nils Aarsæther, professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse ved UiT Norges arktiske universitet om forslaget til universitetsstyret, om å gå fra åtte til fem fakulteter.

Det har kommet kritikk fra flere hold, blant annet fra det juridiske miljøet for at det juridiske fakultetet i Tromsø er foreslått nedlagt.

I Finnmark kan fakultetet for idrett, reiseliv og sosialfag lide samme skjebne, mens selve fakultetsledelsen er foreslått å bli underlagt Tromsø.

Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.

Flyttes fakultetene hit? Det skal avgjøres i dag onsdag.

Foto: Harald Albrigtsen. / NRK

En styrking av utdanningen

– Jeg tror det er et veldig uklokt forslag, både sett fra universitetets perspektiv, og bredere perspektiv på Finnmarks framtid, sier professoren.

Han får imidlertid ikke støtte av Finnmark Høyres leder, Jo Inge Hesjevik. Han mener det er viktigere å satse på kvalitet i utdanningen, enn hvor ledelsen ved utdanningen skal være.

– Vi står foran en vekst i Finnmark på mange områder, også innen utdanning. Jeg klarer ikke å se at dette er en prosess for nedbygging, jeg ser det som en styrking av utdanningen vår, sier Hesjevik.

– Studentene drar dit de får best kvalitet, de er ikke opptatt av hvem som styrer det.

– Uheldig utvikling

Jo Inge Hesjevik

Høyre-leder i Finnmark, Jo Inge Hesjevik er positiv til å flytte fakultetene tilbake til Tromsø.

Foto: Allan Klo / NRK

Det er kun fire år siden utdanningsinstitusjonene i Finnmark og Narvik ble fusjonert med Universitetet i Tromsø.

At man nå ikke lenger velger å satse på Finnmark, er uheldig, mener professor Aarsæther.

– Storsamfunnet har villet satse på Finnmark, og gitt Finnmark ansvar. Det er den linjen jeg mener vi må fortsette. Ikke begynne å demontere arenaene for styringsansvar i vårt største fylke. Det vil være en uheldig utvikling, sier Aarsæther.

Politiker Hesjevik, på sin side, mener fusjoneringen har styrket utdanningen i Finnmark. Og at en flytting av ledelsen ikke vil påvirke det man de siste årene har bygd opp, eller holder på å bygge opp.

– Og så tror jeg vi må ha en viss tiltro til at UiT i Tromsø er opptatt av at hele deres region har god kvalitet i utdanningen, og at de fortsetter å legge til rette for desentraliserte utdanningsnivå, sier Hesjevik.

Styremøtet ved UiT startet klokken 10.00, og spørsmålet skal opp som sak nummer fem.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark