I dag åpner nødnettet i Norge

I dag blir det nye nødnettet i Norge offisielt åpnet i Kirkenes. Det betyr at politi, brann og helse endelig kan kommunisere på samme frekvens.

Nytt naudnett i Florø

NYTT NETT: Vaktoperatør Terje Birkeland i Florø i Sogn og Fjordane har allerede tatt i bruk det nye nødnettet.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Tor Helge Lyngstøl

Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for Nødkommunikasjon.

Foto: Marit Grut / NRK

Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK) forteller at nødnettet nå dekker så å si hele landet.

– Vi dekker 86 prosent av hele landets flate. Til sammenligning kan jeg nevne at Telenors GSM-nett dekker omlag 82 prosent.

Krise og terror

Hovedmålet er at det nye digitale nettet skal gi brannvesen, helseetater, politi og PST muligheten til å kommunisere direkte med hverandre i en krise – eller terrorsituasjon.

– Vi kan sette opp samtaler utrolig raskt hvor som helst i landet, etatene kan snakke avlyttingssikret så ingen kan nå lytte på sambandet. Vi har dekning i lufta, vi har dekning i over 300 tunneller, og det er byttet kontrollrom i alle landets mottak av 110, 112 og 113, ramser Lyngstøl opp.

Ikke helt klart

Det nye nødnettet, med en prislapp på seks milliarder kroner, er likevel ikke helt klart.

På Sørlandet skulle nødetatene ha tatt i bruk nettet samtidig i oktober i fjor, men bare politi og brann ble med på overgangen. Dermed blir ikke nettet helt landsdekkende før høsten 2016.

Anundsen på åpninga av nødnettet

Justisminister Anders Anundsen i Kirkenes under åpningen av det nye nødnettet.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Også i Finnamark har det vært bekymringer. I høst slo politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt alarm, fordi hun var lite tilfreds med at tre områder på den norsk-russiske grensen ikke ville ha dekning når nødnettet ble tatt i bruk i Finnmark i november.

Det er justisminister Anders Anundsen som står for åpningensmarkeringen i dag, sammen med en rekke prominente gjester - med Kong Harald i spissen.

Nødnett-radio

Her er en av de håndholdte nødnettradioene, som bruker Tetra-teknologi.

Foto: Lars Tore Endresen