Hopp til innhold

Hyllet krigshelten Fridtjof Haug

Fridtjof Haug fra Alta ble hyllet i sin begravelse for sin innsats i Alta bataljon og Narvik-kampene under andre verdenskrig.

Fritjof Haug

Fridtjof Haug rakk å bli 98 år før han døde i februar i år.

Foto: Gyda Hesla

Fridtjof Haug døde 98 år gammel 9. februar i år. Han er en av de siste gjenlevende fra Alta bataljon, som kjempet mot tyskerne under andre verdenskrig i Narvik våren 1940.

Roy Ytrehauge

Roy Ytrehauge.

Foto: Marte Brohaug / Forsvaret

17. februar ble Haug gravlagt på Leirbotn gravlund i Kviby utenfor Alta. Der ble han hyllet av Forsvarets representant, nytilsatt sjefssersjant ved Heimevernsdistrikt 17, kommandersersjant Roy Ytrehauge – som for øvrig er fra Karasjok.

– Fridtjof var en hedersmann, som har bidratt og ofret mye for Forsvaret og fedrelandet, sier Ytrehauge i en pressemelding.

Første tyske nederlag

Etter å ha gjort grensevakttjeneste langs grensen til Finland under Vinterkrigen i 1939 ble Alta bataljon på nytt mobilisert i april 1940. Fridtjof Haug var blant soldatene som ble innrullert og sendt sørover til kampene i Narvik.

Haug var med i fremste linje i de to måneder lange kampene mot tyskerne, som hadde overtaket i den viktige malmbyen. Innsatsen til blant annet Alta bataljon førte til slutt til at tyskerne ble slått tilbake og Narvik gjenerobret.

Kampene i Narvik var tyskernes første nederlag i andre verdenskrig, og de norske soldatene måtte tåle ekstreme forhold under kampene i fjellområdene i Troms og Nordland.

Må sette seg inn i Alta bataljon

Forsvaret har for øvrig innført et nytt spesialistkorps for å styrke kampkraften. For HV-17 er det kommandesersjant Roy Ytrehauge som har fått den historisk første sjefssersjant-jobben.

Spesialistkorpset er helt nytt, slik at Ytrehauge må sette seg inn i jobben Alta bataljon måtte gjøre i 1940. I ytterste konsekvens må han og dagens soldater gjøre det samme om Norge skulle bli truet, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Fikk ikke anerkjennelse

Fridtjof Haug slet med senskader etter Narvik-kampene, men måtte kjempe hardt for sin krigspensjon.

I fjor, 70 år etter krigen, fikk Fridtjof Haug og Ingvald Heitmann, også han fra Alta, tildelt regjeringens minnemedalje for innsatsen under andre verdenskrig.

– Fridtjof og medsoldatene i Alta bataljon kjempet tappert for Norges frihet. Vi skal aldri glemme dem, sier Ytrehauge.

Utdelig av minnesmedalje Alta

Fridtjof Haug (t.v.) og Ingvald Heitmann fikk minnemedaljer fra regjeringen for sin krigsinnsats i fjor. Medaljene ble overlevert av ordfører Laila Davidsen.

Foto: Gyda Hesla / NRK