Hopp til innhold

Hvorfor sørger vi når kjendiser dør?

Fans har lagt ut blomster og kort på perrongen fra Harry Potter på King Cross Stasjon til minne om Alan Rickman. Platesalget til Bowie har skutt til himmels. Og på sosiale medier deler folk sine kondolansemeldinger.

PEOPLE-BOWIE-DEATH Two women stop at a mural of David Bowie in Brixton, south London

To kvinner betrakter blomster som er lagt foran et veggmaleri av David Bowie i Brixton i London.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Verden mistet to veldig flinke personer. To kunstnere innenfor to forskjellige fag, musikk og skuespill, sier Benedicte Lyng.

Benedicte Lyng

Benedicte Lyng opplevde sorg over dødsfallet til Michael Jackson.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Hun var en av de som reagerte sterkt på nyhetene om at både Bowie og Rickman gikk bort denne uken. Likevel var det sterkeste inntrykket hun har opplevd da Michael Jackson døde.

– Jeg fikk vite at han hadde gått bort da jeg var på Hove-festivalen. Jeg gikk rett tilbake til hytta, og orket ikke snakke med noen. Etter to uker turte jeg å høre på musikken, og da gråt jeg i 3–4 timer og klarte ikke stoppe. Det var skikkelig rart, for jeg kjente han jo ikke, sier hun.

Hvorfor føler vi sorg for noen vi ikke kjenner?

Arnulf Kolstad har jobbet som sosialpsykolog i 25 år, og han tror mange kjenner på følelsen av sorg rett og slett på grunn av at man ser at andre gjør det.

Arnulf Kolstad, professor NTNU

Arnulf Kolstad, professor ved NTNU

Foto: Tone Iversen / NRK

– Det er en sorg som utløses av helt andre mekanismer enn når det er et nærtstående familiemedlem, og det er først og fremst fordi vi ser at andre sørger at vi selv føler sorg i disse tilfellene når vi ikke kjenner personen.

Han forklarer at i likhet med latter, så smitter også sorg.

– Vi har en mekanisme i hjernen som gjør at vi smittes av andres følelser. Vi har det som kalles speilnevroner, som bidrar til at vi speiler den andres følelser i vår egen kropp, vår egen hjerne, forteller Kolstad.

Sosiale medier forsterker sorgen

Han tror at medier og sosiale medier spiller en stor rolle i den eksplosjonen av sorgmeldinger.

– De gir informasjon og fremstiller saken på en slik måte at sorgen forsterkes. Hvis vi hele tiden får input om at dette er en trist hendelse og ser symboler for sorg, så bidrar det til at vi får denne følelsen av at sorg er den rette følelsesmessige reaksjonen. Så da sørger vi, uten at vi er klar over hva det ble utløst av, sier han.

Sorg på sosiale medier

«Den ene helten etter den andre.. Hjertet mitt klarer ikke mer» skrev Benedicte Lyng på facebook etter at Alan Rickman døde

Foto: Skjermdump Facebook

– Er dette «ekte» sorg?

– Ja det vil jeg si. Selve følelsen man opplever kan være like sterk som hvis man mister et familiemedlem, men den er utløst av litt andre ting, sier Kolstad

Han sier at han personlig ikke hadde noen sterk reaksjon da han fikk nyheten om Bowies bortgang, men han var likevel blant de som var rask med å kjøpe det nye albumet Blackstar.

Også Lyng har hørt mye på artisten de siste dagene, og sier at det mest sannsynlig blir en film med Rickman i om ikke så lenge. Hun sier at det er en slags trøst i å dele sorgen på sosiale medier.

– Man går kanskje til sosiale medier for å få sympati med andre som den personen har vært viktig for, for å finne ut hvor mange rundt deg som er berørt. Da blir man på en måte samlet i den sorgen, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark