Hvaldimir kan bli et lett bytte for spekkhoggere

Hvaldimir er på svøm sørover. Nå er hvalsesongen rett rundt hjørnet – og et møte mellom spekkhoggere og Hvaldimir vil skje, uansett. Det kan bli skjebnesvangert, mener forsker.

Hvaldimir i Alta

Hvaldimir ble sist sett i Loppa kommune, nærmere bestem Langfjorden. Og ifølge tips har han forflyttet seg i dette fjordsystemet og ble onsdag observert i havna på Sandland.

Foto: PAVEL RUMIANTCEV

Den populære hvithvalen Hvaldimir har forlatt både Hammerfest og Alta, og ser ut til å være på svøm sørover mot Skjervøy og Troms.

– Man kan jo diskutere hva som er bra for ham og hva som ikke er bra for ham i den kommende tiden. Det er jo spekkhoggere der, sier Richard Karoliussen, hvalforsker og en av grunnleggerne av organisasjonen Norwegian Orca Survey, som har fulgt med på Hvaldimir.

Karoliussen tror at Hvaldimir muligens følger sildestrømmen, og at det er derfor han nå beveger seg sørover.

Hvithvalen Hvaldimir i Hammerfest

Karoliussen tror det er mulig at Hvaldimir følger sildestrimen, men at det fortsatt er vanskelig å si. Men han beveger seg sørover, dette parallelt med en hvalsesong i anmarsj.

Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste

Møter spekkhoggere

Spekkhoggerne følger også silden, og i november skal Norway Orca Survey til Skjervøy for å forske på dem.

– Hvaldimir er sannsynligvis for enkelte grupper spekkhoggere ansett som lett tilgjengelig mat. Hva som kan skje og hva som vil skje er veldig usikkert i den forstand, forklarer han.

Andre steder i verden er nemlig spekkhoggere og knølhvaler fiender.

Karoliussen tror imidlertid den store tilgangen på mat langs den nordnorske kysten vil gjøre at spekkhoggerne ikke kommer til å jakte på verken knølhval eller hvithval.

– Må lære seg farene

De alternativene som er for Hvaldimir er å bli hentet av et akvarium, eller satt i en fjord. Eller la han å få svømme fritt og lære seg de farene og tingene som er der, mener Karoliussen.

– Men det er et standpunkt som må tas på et høyere nivå enn det vi er, forklarere han.

Det er en spent tid Hvaldimir nå går i møte, uten noen sikkerhet på hvordan utfallet vil bli.

– Det er ikke til å unngå at Hvaldimir vil møte spekkhoggere, uansett om han holder seg i området rundt Alta eller om han drar ned til Skjervøy. Det har ingen betydning. Det vil være spekkhoggere i hele området, sier Karoliussen.

Hvaldimir i Alta

Det har vært mye trøkk rundt Hvaldimir, så for å gi han litt rom har organisasjonen hatt få oppdateringer på sosiale medier om hvor hvalen har vært.

Foto: Pavel Rumiantcev

Belager seg på observasjoner

For å lette på trykket som har vært rundt kjendishvithvalen har det vært få oppdateringer på sosiale medier om hvor han befinner seg den siste tiden.

– Han får oppsøke folk når han selv ønsker det, sier Richard Karoliussen.

Forskerne ser ikke lenger hvalen daglig, de belager seg heller på observasjoner. Nå venter de spent om avføringsprøver vil si noe om hva hvalen spiser på egenhånd.

– Vi har ikke gitt han opp, men vi ser ikke noe grunn til å bruke masse penger på å reise og opphold når han svømmer rundt og gjør sine egne ting. Da kan vi heller belage oss på observasjoner.

Fiskedirektoratet har også gått ut med en oppfordring om å la hvalen være i fred. De fokuserer på at dette fortsatt er et vilt dyr, selv om han er en sosial skapning. De har også lagt vekt på at så lenge Hvaldimir klarer å ta til seg mat, så skal han få svømme fritt.

Hvaldimir er syk og har fått skader: – Flere har kastet planker og andre ting etter ham

Nye satellittbilder kan avsløre hvor «Hvaldimir» kommer fra