NRK Meny
Normal

Hurtigbåt dominerte 1. mai i Hammerfest – folkehøgskole i Kirkenes

Protestene mot de nye hurtigbåtrutene til Sørøya skapte rekordoppslutning i 1.mai-toget i Hammerfest. – Jeg kjenner jeg blir rørt. Dette engasjerer åpenbart folk, sier fiskebrukeier Ann Kristin Kvalsvik.

1. mai 2016 i Hammerfest

Sjeldent har 1.maitoget i Hammerfest vært større enn i går.

Foto: Allan Klo/NRK

Og nettopp fiskebruket i Akkarfjord på Sørøya er en av bedriftene som har fått merke det hardest at nye hurtigbåtruter har blitt innført.

– Det ser rett og slett ikke bra ut. Vi har fått mindre fisk på land i Akkarfjord fordi jeg ikke har turt å kjøre det løpet som vi vanligvis gjør på våren. Vi har måttet sagt fra oss båter i den beste sesongen. Det vises både på omsetningen og på resultatet i år, sier Kvalsvik.

1. maitale

Ann Kristin Kvalsvik fra Akkarfjord var én av tre talere under 1. mai-arrangementet i Hammerfest

Foto: Allan Klo/NRK

1. mai-komiteen i Hammerfest hadde hentet inn to stortingsrepresentanter som talere, men det var en bedriftseier fra Akkarfjord på Sørøya som fikk den kraftigste applausen.

1. mai-toget i Hammerfest var for øvrig et av de største på mange år, med drøye 300 deltagere – svært mange fra nettopp Akkarfjord.

Her hadde nemlig bygdefolket chartret en egen båt nettopp for å demonstrere mot båtruter de hevder er med på å legge bygda mer og mer øde.

– Et slit hele tiden

– Vi kan ikke bo når vi ikke har infrastruktur. Det er også veldig slitsomt å hele tiden måtte forsvare seg mot offentlige myndigheter, og være på vakt for at ikke elementære infrastrukturer blir tatt bort, forklarer Kvalsvik

Og kravet er krystallklart:

– Tiden for dialog er over. Nå må fylkespolitikerne ta makten tilbake, og handle før det siste av arbeidsplasser og bosetting forsvinner i de veiløse samfunnene. Det er grenser for hvor mye vi kan tåle før vi pakker og drar, sier Kvalsvik.

Til kai i Akkarfjord

En hurtigbåt til kai i Akkarfjord på Sørøya. Det skjer ikke ofte nok, mener bygdefolket.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

I denne reportasjen fra Akkarfjord kan du lese om hverdagen i bygda etter at hurtigbåtrutene ble endret.

Blir rørt

– Nå har du gått i 1. mai-tog for å kjempe for både fiskebruk, men kanskje mest av alt ditt eget hjemsted, hvordan er det for deg?

– Når man ser oppslutningen, så kjenner jeg at jeg blir litt rørt. Jeg ser at dette er noe som engasjerer folk. Jeg står ikke alene slik som fylkeskommunen nærmest sier i sine saksfremlegg, sier hun.

– Vil ha løsning

I tillegg til Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Helga Pedersen, var også SVs Kirsti Bergstø en av talerne. Hun sa dette om samferdselssituasjonen i vestfylket.

– Det er derfor fylkestinget i mai kommer til å være avgjørende, og der kommer SV til å jobbe for en løsning til det beste for Akkafjord. Det er fordi et fiskebruk er et lim for mange bedrifter, nemlig alle båtene som leverer til bruket i et lokalsamfunn, og derfor er det viktig at man finner en løsning nå, sa hun.

I Kirkenes var det bevaring av Pasvik folkehøgskole som dominerte. 120 av totalt 200 oppmøte gikk under skolens parole.

Pasvik folkehøgskole

1. mai-toget i Kirkenes tiltrakk seg mange Pasvik-støttespillere.

Foto: Yngve Beddari