NRK Meny
Normal

Hundrevis av tonn med råtten laks dumpet i havet

En grøssende video viser to dykkere skjære løs ekstreme mengder av død og skadet laks ut av en merde.

Skadet laks i merde

Videoen skal være tatt i et oppdrettsanlegg i Russland. Flere hundre tonn med råtten fisk skal ha blitt dumpet.

Foto: Skjermdump fra Youtube

En video som nettstedet bloger51 har fått tilgang til, viser flere hundre tonn med død og syk laks synke til havbunnen etter å ha blitt skåret løs fra en merde. Ifølge nettstedet skal merden inneholde rundt 150.000 fisk, med en totalvekt på 750 tonn.

En russisk oppdretter har tidligere vært mistenkt for å dumpe store mengder laks i utkanten av Murmansk. Mattilsynet mener videoen kan stamme fra et anlegg ved Pechengafjorden, som bare ligger noen få kilometer fra Norge.

– Står lite fisk i sjøen

Tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk, mener videoen er fra i fjor da Russland slet med store utbredelser av laksesykdommer. Russland har ambisjoner om at oppdrettsnæringen skal bli større og da er det viktig med god kommunikasjon med myndighetene, mener Landsverk.

Kristina Landsverk i Mattilsynet

Tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk mener videoen er fra i fjor.

Foto: NRK

– Det ble sagt den gangen at det var nødt til å skjære gjennom disse merdene for å få fisken ut. Hvis det blir for tungt så kan anlegget synke, sier Landsverk.

– Kan du si med sikkerhet at det ikke er fra i år?

–Nei, jeg kan ikke utelukke det, men jeg har skjønt det slik at det står ganske lite fisk i sjøen i år i forhold til i fjor. Med de tapene de hadde i fjor så var det et økonomisk problem for flere av selskapene. Det koster å sette inn ny fisk og sette i gang, sier Landsverk.

Fører til soppinfeksjon

Sykdomsbilde som har vist seg i Russland har også vært synlig i Norge.

– Det er en infeksjon i skinnet på fisken. Det man mistenker er at et virus lager sår i skinnet på fisken. Når de får disse sårene fører det til soppinfeksjoner som kan dekke store deler av fisken. I Norge ser vi det gjerne sør og rundt Oslofjorden, sier Landsverk.

Hun sier det enda ikke finnes en god forklaring på hvordan sykdommen oppstår.

Skadet laks i merde

I videoen kan du se skadet skadet laks med store infeksjoner i skinnet.

Foto: Skjermdump fra Youtube

– Vi har sett det på laksen i lang tid før oppdrettsnæringen begynte. Det er et sykdomsbilde man gjerne ser når det er store årganger som går opp elvene. Vi regner med at det er dette viruset som starter det hele.

Viktig med toveiskommunikasjon

Tilsynsdirektøren sier de er interessert i å ha god kontakt med de regionale myndighetene i Murmansk som er ansvarlig for oppdrettsnæringen. Målet deres er å få til en god varslingsordning mellom landene.

Skadet laks i merde

Skjærer løs laksen fra nettet med kniv. Flere hundre tonn med råtten fisk faller mot havbunnen.

Foto: Skjermdump fra Youtube

– Vi har etablert kontakt med dem og vi har en kontaktperson der. De gir oss informasjon om produksjonen der borte og eventuelle problemer som oppstår, og vi informerer dem om sykdomssituasjon og lusesituasjon på norsk side, sier Landsverk.